latinica  ћирилица
27/02/2020 |  00:39 | Autor: Agencije

Italija: Broj zaraženih dostigao 400, troje izliječenih

Civilna zaštita Italije, u kojoj je 12 ljudi umrlo od virusa korona, saopštila je da je broj zaraženih dostigao 400.

Šef Civilne zaštite Angelo Boreli rekao je da nema novih smrtnih slučajeva i dodao da su tri osobe definitivno izliječene.

Radi se o tri pacijenta liječena u Rimu od početka februara, par kineskih turista i jednom mladiću koji se vratio iz Kine. Oni su prvi oboljeli od virusa korona u Italiji.

Kod kineskog para, koji je stigao u Italiju 20. januara, utvrđen je virus dan kasnije, i bili su u teškom stanju.

- Tri pacijenta su izliječena, to je poruka Italijanima da je bolest izlječiva - rekao je direktor referentne bolnice za infektivne bolesti.

Bolnica je u liječenju koristila eksperimentalnu antivirusnu terapiju, rekao je on.

Ljekarski izvori rekli su za AFP da su ljekari eksperimentisali sa tretmanom sa antiviralnim agensima i lijekovima korištenim protiv virusa ebole.

Od 400 slučajeva potvrđenih do sada, samo 36 se nalazi na intenzivnoj njezi, rekao je Boreli.

Od 9.587 testova urađenih od prošlog petka manje od četiri odsto je bilo pozitivno, navela je Civilna zaštita. Testovi su obavljeni na osobama koje pokazuju simptome i onima koje su imale kontakte sa osobama pozitivnim na virus, rekao je Boreli.

Lombardija, gdje se nalazi Milano, ekonomski centar zemlje, i dalje je virusom najteže pogođena regija sa 258 slučajeva, među kojima prvi put i četvoro djece ili adolescenata (od četiri, dvije, deset i 15 godina) kod kojih su simptomi laki.

Ukupno 18 karabinjera iz Kodonga su sada izolovani iz predostrožnosti zbog toga što su učestvovali u oproštajnom slavlju kolege koji je dobio virus.

Kodongo i devet gradova, kao i jedno selo u Venetu, nalaze se u karantinu od kada je hospitalizovan nulti pacijent, za koga je vezana većina slučajeva u Lombardiji.

Druga najteže pogođena oblast u Italiji je Veneto sa 71 zaraženim, gdje je u petak zabilježen prvi smrtni slučaj.

Zaraženih ima i u Emiliji Romanji, Pijemontu, Toskani, Liguriji, Siciliji, Trentinu, Јužnom Tirolu, Markeu.

Ukupno devet oblasti pogođeno je epidemijom i tu se dodaje Lacio i oblast oko Rima, gdje su izliječena tri pacijenta koja nemaju veze sa epidemijom na sjeveru.