latinica  ћирилица
27/02/2020 |  02:50 ⇒ 03:48 | Autor: TANЈUG

Tači i Pompeo u Vašingtonu o dijalogu Beograda i Prištine

Predsjednik privremenih prištinskih institucija Hašim Tači sastao se u Vašingtonu sa američkim državnim sekretarom Majkom Pompeom s kojim je, kako se navodi u saopštenju objavljenom na njegovom sajtu, razgovarao o dijalogu Beograda i Prištine.

Tači je nakon sastanka istakao da će Priština nastaviti da koordinira "svaki svoj korak" sa SAD.

- Konačni mirovni sporazum između Kosova i Srbije značiće mir za čitavu jugoistočnu Evropu, okretanje prema budućnosti, kao i razvoj i prosperitet - navodi se u saopštenju.

On je, takođe, prenio Pompeu "duboku zahvalnost naroda i kosovskih institucija zbog konstantne podrške SAD tokom posljednjih decenija".

Tači je prethodno, kako se navodi u odvojenom saopštenju objavljenom na njegovom sajtu, razgovarao sa zamjenikom američkog ministra odbrane Dejvidom Norkvistom.

Norkvist je, dodaje se, ocijenio da je vitalno za bezbjednost u jugoistočnoj Evropi da samoproglašeno Kosovo što prije "postane članica NATO".

Tači je rekao da je zadovoljan podrškom SAD osnivanju "kosovske vojske" i zatražio da se saradnja poveća još više.

- Kosovo ima svoju profesionlanu vojsku, po NATO standardima, koja je spremna da bude obuhvaćena u humanitarnim i mirovnim misijama u svijetu, rame uz rame sa SAD - rekao je Tači.