latinica  ћирилица
27/02/2020 |  03:47 | Autor: TANЈUG

NATO: Poštujemo vojnu neutralnost Srbije

Povodom kupovine i isporuke ruskog odbrambenog raketnog sistema "pancir" Srbiji, iz sjedišta NATO u Briselu naglasili su da je nabavka odbrambene opreme nacionalna odluka, a da Alijasna ima vrlo dobru saradnju sa Srbijom u oblasti odbrane i bezbjednosti.
Zgrada NATO-a (Foto:Sputnik/ Alexey Vitvitsky) -
Zgrada NATO-a (Foto:Sputnik/ Alexey Vitvitsky)

- NATO i Srbija su bliski partneri, a mi smo posvećeni jačanju našeg partnerstva sa Srbijom, poštujući u potpunosti njenu politiku vojne neutralnosti - kažu u NATO za Tanjug.

Na pitanje koji je stav Alijanse povodom isporuke ruskog naoružanja Srbiji, ali i upozorenja SAD o mogućim sakcijama zbog "transakcija" sa Moskvom, u NATO ocjenjuju da je pravo države da odlučuje o svojoj odbrani.

- Nabavke u toj oblasti su nacionalna odluka. Istovremeno, važno je uzeti u obzir pune troškove nabavki opreme za odbranu tokom njihovog životnog vijeka, koji mogu biti značajni - kaže NATO zvaničnik.

On naglašava da NATO i Srbija imaju vrlo dobru saradnju u oblasti odbrane i bezbjednosti, što uključuje i interoperabilnost i jačanje kapaciteta Vojske Srbije.