latinica  ћирилица
27/02/2020 |  03:56 | Autor: RTS

Poslanici Srbije o nestalim bebama, porodice traže povlačenje Zakona

Skupština Srbije raspravljala je o Prijedlogu zakona o utvrđivanju činjenica o novorođenoj djeci za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta.

Cilj je, kažu u Vladi, da se utvrdi istina i pomogne porodicama da dobiju odgovore na pitanja koja postavljaju decenijama. Poslanici vladajuće većine za prijedlog kažu da je dobar, a poslanici opozicije i Udruženja roditelja nestalih beba traže da se Zakon povuče iz procedure.

Marija za istinom o svom bratu traga pola života, njena majka već 42 godine. Iako su svjesne da je postupak složen i da je Srbija jedna od rijetkih zemlja koja donosi Zakon, upozoravaju da roditelji u njegovu izradu nisu bili uključeni i da će izostati adekvatna istraga.

- I drugi kraj štapa jesu djeca koju mi tražimo. Ovaj zakon tu djecu nije vidio nigdje i nije ih predvideo uopšte. Јa sam poslala svoj biološki materijal jednoj genetskoj laboratoriji i u slučaju da se on pronađe sa mojim bratom, njegovim uzorkom, mi apsolutno ne možemo ništa i ne ostavlja mogućnost da oni traže nas - napominje Marija Markanović iz Beogradske grupe roditelja nestalih beba.

Zakon o nestalim bebama drugi put je pred poslanicima ovog saziva, prvi put bio je 2016. I dok opozicioni poslanici tvrde da ni sada nije unaprijeđen, prije četiri godine pod pritiskom javnosti, Udruženja roditelja, nevladinih organizacija, povučen je iz procedure.

- Postavlja se pitanje odakle ovaj zakon s obzirom na to da u međuvremenu nije održana javna rasprava - poručuje Tatjana Macura iz Stranke moderne Srbije.

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović napominje da Zakon predviđa ne samo poseban postupak i pojačan proces discipline u formalno-pravnom smislu, već i dostavljanje dokaza i podataka za sud u najbržem mogućem roku, hitan postupak, isključenje javnosti, posebno obučeni policijski kadar.

Zakonu prethodi presuda Suda u Strazburu da je Zorici Јovanović povrijeđeno pravo na porodični život. Od tada je država obavezna da utvrdi činjenice i isplaćuje nematerijalnu štetu do 10.000 evra.

- Koliko košta jedno dijete, šta je ta cifra, ne postoji cijena. Ovo je samo naknada države roditeljima čija su djeca nestala u drugoj državi i možda nemarom administrativnog osoblja. Danas nema dokaza da je dijete mrtvo, ili je možda i nestalo - smatra Nebojša Stefanović, ministar unutrašnjih poslova.

- Ako Vlada Srbije zaista želi da se ovo riješi na pravi način, ne novčano, moraju da sjednu da pričaju sa nama - dodaje Marija Markanović.

Očekuje se da poslanici Zakon izglasaju do kraja nedjelje. Beogradska grupa roditelja poručuje da od borbe za istinu neće odustati. Tražiće da se Zakon povuče, a obratiće se i predsjedniku države i Savjetu Evrope.