latinica  ћирилица
27/02/2020 |  05:03 ⇒ 12:39 | Autor: RTRS

Parlament Srpske podržao veto srpskog člana Predsjedništva BiH

Narodna skupština Republike Srpske potvrdila je izjave srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika o proglašenju Zaključka i Odluke Predsjedništva BiH, usvojenih na 9. redovnoj sjednici, održanoj 19. februara, veoma štetnim po vitalne interese Republike Srpske.

Riječ je o Dodikovim izjavama o štetnosti posjete predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića BiH i raspoređivanja pripadnika Fronteksa na granici sa Hrvatskom, nakon što je po tim tačkama preglasan u Predsjedništvu BiH.

Izjave je podržalo svih 56 prisutnih poslanika, niko nije bio protiv, niti uzdržan. Poslanici opozicije nisu prisustvovali glasanju.

Poslanici su potvrdili Dodikovu izjavu prema kojoj je zaključak o utvrđivanju zvanične posjete predsjednika Crne Gore BiH 2. i 3. marta usvojen bez konsenzusa veoma štetan po vitalne interese Republike Srpske.

Prihvaćena je i odluka o potvrđivanju izjave srpskog člana Predsjedništva BiH po kojoj je odluka o prihvatanju Sporazuma o statusu između BiH i EU o aktivnostima koje sprovodi Agencija za evropsku graničnu i obalsku stražu na teritoriji BiH usvojena bez konsenzusa veoma štetna po vitalne interese Srpske.

NSRS je usvojila i dva zaključka.

U prvom zaključku se navodi da Sporazum o statusu BiH i EU o djelovanju Fronteksa u najvećem dijelu nije sporan za Srpsku, ali je neprihvatljivo da bude usvojen bez saglasnosti i učešća Ministarstva unutrašnjih poslova Republike, budući da je u njegovoj nadležnosti najveći dio graničnog pojasa kojeg se Sporazum tiče, kao i zbog činjenice da se Sporazum ovakvog značaja pokušava usvojiti preglasavanjem člana Predsjedništva BiH iz Srpske.

U drugom zaključku piše da se zadužuje srpski član Predsjedništva BiH da u skladu sa ovlaštenjima i Zakonom o postupku zaključivanja i izvršavanja međunarodnih ugovora, pokrene novu inicijativu i pregovore za zaključivanje Sporazuma o statusu između BiH i EU o djelovanju Fronteksa u BiH uz obavezno poštovanje mišljenja i stavova nadležnih organa Srpske.

Zaključke su potpisali SNSD, DNS, DEMOS, NDP, Ujedinjena Srpska, Nezavisni klub SP, poslanička grupa SP i nezavisni poslanici.

Sjednicu je obilježila burna rasprava o kojoj više možete pročitati OVDЈE.