X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
27/02/2020 |  07:36 ⇒ 07:36 | Izvor: SRNA

Nastavak suđenja za ubistvo vojnika ЈNA u Sarajevu

U Sudu BiH danas će biti nastavljeno suđenje komandantu Specijalne jedinice MUP-a takozvane RBiH Draganu Vikiću i još trojici optuženih za ubistvo zarobljenih pripadnika ЈNA 1992. godine u Sarajevu.
Sud BiH - Foto: RTRS
Sud BiHFoto: RTRS

Na suđenju održanom 20. februara, patolog Hamza Žujo izjavio je da je izvršio obdukciju posmrtnih ostataka dva lica za koje je kasnije DNK analizom utvrđeno da je riječ o pripadnicima ЈNA koji su 22. aprila 1992. godine ubijeni u Velikom parku u Sarajevu.

Žujo, vještak sudske medicine, naveo je da je obdukciju radio 15. maja 2003. godine u prosekturi bolnice Koševo.

- Posmrtni ostaci bili su umotani u bijele plastične vrećice. U vrećici pod oznakom 18 bila je samo gornja trećina butne kosti koja je bila potpuno čista i ne bih se mogao izjasniti o nastanku smrti - rekao je Žujo i dodao da ne zna ko je i odakle dopremio kosti.

Govoreći o posmrtnim ostacima u vrećici sa oznakom 17, Žujo je naveo da i u tom slučaju ne može navesti uzrok smrti jer je nedostajalo dosta kostiju, dodajući da su pronađeni lančić i odjeća.

U predmetu "Veliki park", osim Vikića, optuženi su pomoćnik ministra unutrašnjih poslova tadašnje BiH Јusuf Pušina, te Nermin Uzunović i Mladen Čovčić.

Vikić, Pušina, Uzunović i Čovčić, prema optužnici, bili su informisani o zarobljavanju osam pripadnika ЈNA srpske nacionalnosti iz transportera u kvaru na području sarajevskog naselja Dobrinja.

U optužnici je navedeno da su oni bili informisani o stavljanju pod kontrolu i nadzor policijskih i bezbjednosnih struktura zarobljenih vojnika ЈNA, koji su potom izvedeni u Veliki park blizu Doma policije u centru Sarajeva, gdje su ubijeni.

Tijela pripadnika ЈNA sklonjena su i odvezena s ciljem uklanjanja i prikrivanja dokaza, ali su pronađeni posmrtni ostaci dvojice ubijenih, dok se za tijelima ostalih još traga.