latinica  ћирилица
27/02/2020 |  08:10 ⇒ 08:11 | Autor: SRNA

Kineski ambasador posjetiće gradilišta na Koridoru 5C

Ambasador Kine u BiH Đi Pin posjetiće danas gradilišta na auto-putu na Koridoru 5C, poddionica Počitelj-Zvirovići, gdje su izvođači Kineska korporacija za građevinski inženjering i Kineska korporacija za izgradnju.
Koridor 5C - Foto: Screenshot/YouTube
Koridor 5CFoto: Screenshot/YouTube

Đi predvodi delegaciju Ambasade Kine u BiH i Udruženja bosansko-kineskog prijateljstva koja će u u pratnji firmi izvođača posjetiti gradilišta da bi se upoznala s postignutim napretkom, te uvjerila u savršeno zdravstveno stanje svih radnika nakon okončanja karantina u kojem je dobrovoljno bilo nekoliko njih nakon povratka iz Kine, najavljeno je iz Ambasade Kine u BiH.

Kinesku delegaciju će na gradilištima dočekati i predstavnici lokalnih vlasti grada Čapljine, sa gradonačelnikom Smiljanom Vidićem na čelu.

Prema planu, ambasador Kine će sa delegacijom u 11.30 posjetiti gradilište most Počitelj, a u 12.30 gradilište Lot jedan Počitelj-Zvirovići, gdje su predviđene izjave za medije.

Poddionica Počitelj-Zvirovići duga je 11 kilometara i izuzetno važna Hercegovinu, jer će njenom izgradnjom biti direktno auto-putem povezan ovaj dio Hercegovine sa Međugorjem i EU /granični prijelaz Bijača sa Hrvatskom/.

Izgradnja se finansira iz sredstava osiguranih u okviru ugovora o zajmu sklopljenog sa Evropskom investicionom bankom u visini od 100 miliona evra i bespovratnim sredstvima EU u visini od pet miliona evra koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje putem Investicionog okvira za Balkan.