latinica  ћирилица
27/02/2020 |  08:42 | Autor: SRNA

Za godinu dana deminirano skoro 400.000 metara kvadratnih

Republička uprava Civilne zaštite prošle godine deminirala je 355.145 metara kvadratnih, uklonila 3.035 komada minsko-eksplozivnih sredstava, te obavila mašinske pripreme za deminiranje na 61.100 metara kvadratnih.
Mine (ilustracija) - Foto: RTRS
Mine (ilustracija)Foto: RTRS

Pomoćnik direktora Republičke uprave Civilne zaštite Dragan Kos rekao je Srni da su aktivnosti deminiranja sprovedene na 13 lokacija.

- Na lokacijama Koprivna, Zborište-Kruščik i Šibovi-Crni Vrh radilo se o složenim zadacima deminiranja minsko sumnjivih područja, dok se na lokaciji Kuti radilo prema hitnom zahtjevu opštine Kalinovik zbog snabdijevanja tog područja električnom energijom - naveo je Kos.

On je objasnio da je mašinska priprema na 61.100 metara kvadratnih urađena novom mašinom za deminiranje, proizvedenom u Bratuncu, te da će njeno korištenje povećati produktivnost i za 40 odsto.

Kos je napomenuo da je u toku priprema plana deminiranja za ovu godinu, koji će biti dostavljen Vladi Republike Srpske na usvajanje. Deminerska sezona počinje 15. marta.

- U planu je delegiranje opština za deminiranje. Kada je riječ o Istočnom Sarajevu planirano je deminiranje u opštini Istočna Ilidža, na području Vojkovića - objasnio je Kos.

U planu za ovu godinu, kaže Kos, uvršten je i nastavak deminiranja u Brodu, u vodozaštitnim objektima, a planirano je i da se nastavi i na lokacijama Lisina, Mrkonjić Grad, Oštra Luka - granica s Federacijom BiH, te na području Trebinja.

Deminiranje u opštini Višegrad počeće kada dozvole vremenski uslovi. Kos je objasnio da je riječ o specifičnom zadatku, putu Miloševići-Stari Brod, gdje je planirana sanacija puta, da bi se omogućio prilaz Memorijalnom centru, uslovljena deminiranjem.

Sektor za deminiranje Republičke uprave Civilne zaštite trenutno ima 80 članova, podijeljenih u 12 timova.

Vršilac dužnosti direktora Republičke uprave Civilne zaštite Milan Novitović rekao je Srni da su u proteklih šest mjeseci uočene slabosti u znatnoj mjeri otklonjene. Riječ je o opremljenosti i obučenosti, ali, kako je istakao, one nisu značile manju sigurnost za građane.

Novitović je naglasio da su, osim odgovora u katastrofi, preventivne aktivnosti i pripravnost ključni faktor.

- Republička uprava Civilne zaštite je dio sistema preventivnog djelovanja i jedan od elemenata zaštite i spasavanja u većim katastrofama, dok je u katastrofama manjih razmjera odgovor na lokalnim zajednicama - rekao je Novitović.

Novitović je naveo da je za ovu godinu planirana potpuna opremljenost za adekvatan odgovor u katastrofi, na republičkom nivou, dok u nekim lokalnim zajednicama postoji problem u ljudskim i finansijskim resursima.

- Lokalne zajednice moraju i same pametno raspolagati budžetskim finansijama. Računica kaže da jedan uložen evro vraća sedam evra u katastrofi, ukoliko se desi. Tako da se sva ulaganja u sistem zaštite i spasavanja višestruko vraćaju - rekao je Novitović.

On je istakao saradnju i zajedničko djelovanje sa Federalnom upravom Civilne zaštite i na teritoriji Republike Srpske i na teritoriji Federacije BiH, a kada njihovi kapaciteti nisu dovoljni onda se upućuje zahtjev za međunarodnu pomoć. Novitović je naglasio i saradnju sa zemljama u regionu, te primjene njihovih iskustava.

Novitović je najavio da će, u okviru obilježavanja Međunarodnog dana Civilne zaštite, u Istočnom Sarajevu, sutra biti izvršena predaja nove opreme jedinicama Republičke uprave.

Јedan dio opreme obezbijedila je Vlada Republike Srpske, preko jedinice za sprovođenje projekata u Ministarstvu poljoprivrede, dok je dio opreme nabavljen projektima EU, a koristiće za opremanje timova za odgovor u slučaju zemljotresa u urbanim sredinama.

- Vlada Republike Srpske obezbijedila je najmoderniju mašinu za deminiranje, čija je vrijednost veća od milion evra, te vozila i drugu opremu - rekao je Novitović.

Kao Međunarodni dan Civilne zaštite obilježava se 1. mart.