latinica  ћирилица
27/02/2020 |  10:35 | Autor: SRNA

Tešanović: Donošenjem Ustava Srpska zaokružila svoj pravni sistem

Predsjedavajuća Vijeća naroda Republike Srpske Nada Tešanović smatra da je Srpska, donošenjem Ustava - najvažnijeg akta Republike Srpske, zaokružila svoj pravni sistem.
Nada Tešanović - Foto: RTRS
Nada TešanovićFoto: RTRS

- Tolike godine smo imali Ustav Republike Srpske na osnovu kojeg je funkcionisao sav naš pravni sistem. Mislim da on odgovara danas kao što je odgovarao i ranije - rekla je Tešanovićeva Srni povodom 28 godina od donošenja Ustava Republike Srpske.

Tešanovićeva je zaključila da je Ustav Republike Srpske najviši akt Republike Srpske i da, ukoliko dođe do potrebe da se mijenja, to neće biti problem.

Sutra se navršava 28 godina od donošenja prvog Ustava Republike Srpske, jednog od najvažnijih konstitutivnih akata koji su bili osnov za njeno stvaranje.

Prvi Ustav donesen je 28. februara 1992. pod nazivom Ustav Srpske Republike BiH i bio je temelj pravne moći, sigurnosti, legaliteta i legitimiteta Republike Srpske.

Ovim aktom definisan je politički okvir Republike Srpske i funkcionisanje njenih demokratskih institucija, te stvoren temelj na kojem Srpska i danas počiva.