latinica  ћирилица
27/02/2020 |  11:30 | Autor: SRNA

Selman: Donošenje prvog Ustava - kruna konstituisanja Srpske

Predsjednik Ustavnog suda Republike Srpske DŽerard Selman ocijenio je da je 28. februar 1992. godine veoma značajan datum u istoriji Republike Srpske jer je tada donesen prvi Ustav Srpske kao najviši pravni akt i kruna konstituisanja Republike Srpske kao teritorijalne cjeline.
 - Foto: SRNA
Foto: SRNA

- Ustav Republike Srpske donesen je u skladu sa najvišim demokratskim načelima, standardima i principima, a odraz je suvereniteta i suverenosti Republike Srpske na cijeloj njenoj teritoriji - rekao je Selman Srni povodom 28 godina od donošenja prvog Ustava Republike Srpske.

On je zaključio da društvene zajednice koje imaju svoju teritoriju i Ustav, Ustavni sud, zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, te utvrđenu unutrašnju organizacionu strukturu imaju sva obilježja državne zajednice i tako treba da se ponašaju - da je štite u skladu sa najvišim demokratskim standardima.

Sutra se navršava 28 godina od donošenja prvog Ustava Republike Srpske, jednog od najvažnijih konstitutivnih akata koji su bili osnov za njeno stvaranje.

Prvi Ustav donesen je 28. februara 1992. pod nazivom Ustav Srpske Republike BiH i bio je temelj pravne moći, sigurnosti, legaliteta i legitimiteta Republike Srpske.

Ovim aktom definisan je politički okvir Republike Srpske i funkcionisanje njenih demokratskih institucija, te stvoren temelj na kojem Srpska i danas počiva.