latinica  ћирилица
27/02/2020 |  12:37 ⇒ 14:44 | Autor: SRNA

Lukić: Izgovor da se Srpskoj ne pomogne otvaranje dokumentacionog centra

Advokat Branko Lukić ocijenio je za Srnu da je obrazloženje pod kojim je Mehanizam u Hagu odbio da vrati Republici Srpskoj oduzetu dokumentaciju samo izgovor iza kojeg se krije nespremnost Tribunala da pomogne Srpskoj da osnuje dokumentacioni centar u Banjaluci kakav je otvoren u Sarajevu.
Branko Lukić, advokat generala Mladića u Hagu - Foto: RTRS
Branko Lukić, advokat generala Mladića u HaguFoto: RTRS

Napominjući da je jedan takav centar neophodan, Lukić, koji je i branilac generala Ratka Mladića, istakao je da je problem prije svega u tome što dokumentacija koju je Tribunal "uzeo, oduzeo, izuzeo" iz Banjaluke, Republika Srpska više ne posjeduje i nemoguće je više napraviti centar bez pomoći Tribunala.

On je ocijenio da je stav predsjednika Mehanizma Karmela Ađijusa, koji su prenijeli mediji, lične prirode i da se uglavnom odnosi na direktora Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Miodraga Kojića.

Prema Lukićevim riječima, to je samo opravdanje iza koga se krije, u stvari, nespremnost Tribunala da pomogne Republici Srpskoj da osnuje jedan takav centar.

- Smatram da lični odnosi ni u kom slučaju ne smeju da budu prepreka za osnivanje jednog takvog centra. Znamo da je takav centar osnovan u Sarajevu uz punu podršku i pomoć Tribunala, a izražavanje različitih stavova je inherentno pravo svih ljudi koji znaju bilo šta o radu Tribunala, pa i nas koji smo bili učesnici - rekao je Lukić.

On je ukazao da je i sam veliki kritičar Tribunala i da smatra da ima pravo da ga kritikuje nakon 20 godina rada pred njim, te da bi bilo suludo tražiti od svih da razmišljaju isto.

- Treba li ja da podržavam presude za koje znam da su nepravedne. Naravno da ne treba. Moje je da kritikujem, da ukažem jer nećemo ništa postići ukoliko ne ukazujemo na greške. Šta treba, svi da pevamo u horu? To nije prihvatljivo i smatram da Miodrag Kojić ima pravo na svoj stav i da to ni u kom slučaju nije razlog da Tribunal odbije saradnju u osnivanju centra u Republici Srpskoj - zaključio je Lukić.

Predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Karmel Ađijus zvanično je odbio prijedlog da dokumentacija Tribunala sa koje je skinuta oznaka tajnosti i koja je nasilno oduzeta bude vraćena Srpskoj i da se u Banjaluci uspostavi informaciono-dokumentacioni centar po uzoru na centar koji je 2018. godine otvoren u Sarajevu, objavio je danas Glas Srpske.

List navodi da je Ađijus u odgovoru direktoru Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Miloradu Kojiću naveo da "Mehanizam ne može svoj rad i mandat, koji uključuju i očuvanje nasljeđa Haškog tribunala, da pomiri sa Kojićevim javno izraženim stavovima".