X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Tvoje lice zvuči poznato
27/02/2020 |  12:59 ⇒ 14:28 | Izvor: SRNA

Potpisan sporazum za izgradnju dvije dionice na koridoru 5C

Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Vjekoslav Bevanda i direktor Evropske investicione banke za Sloveniju, Hrvatsku i zapadni Balkan Mateo Rivelini danas su u Sarajevu potpisali sporazum vrijedan 140 miliona evra namijenjenih za finansiranje izgradnje dvije dionice auto-puta na Koridoru 5C.
Sarajevo: Bevanda,Rivineli-potpisan sporazum - Foto: SRNA
Sarajevo: Bevanda,Rivineli-potpisan sporazumFoto: SRNA

Bevanda je rekao novinarima nakon ceremonije potpisivanja da je riječ o kreditu namijenjenom za izgradnju 6,9 kilometara auto-puta na dionici Tarčin-Ivan, od Sarajeva prema Mostaru, uključujući izgradnju tunela Ivan i dva vijadukta.

- Drugi dio sredstava biće usmjeren na dionicu Poprikuša-Nemila u Zeničko-dobojskom kantonu ukupne dužine 5,5 kilometara, od čega će biti izgrađen dvocjevni tunel dužine 3,6 kilometara - precizirao je Bevanda.

Prema njegovim riječima, rok za završetak dionice Tarčin-Ivan je 2022. godina, a Poprikuša-Nemila 2023. godina.

Ističući važnost izgradnje auto-puta na Koridoru "Pet ce", Bevanda je naveo da je u toku zaključivanje grant sporazuma u iznosu 11,7 miliona evra za dionicu Tarčin-Ivan.

Kredit, čiji je rok otplate 25 godina, uključujući grejs-period od šest godina, alociran je na Federaciju BiH, a korisnik je Јavno preduzeće "Autoceste Federacije".

Navodeći da su sredstvima EIB-a do sada u BiH izgrađena 82 kilometra auto-puta na Koridoru 5C, Rivelini je izrazio spremnost ove banke da i dalje sarađuje sa domaćim vlastima na izgradnji ovog važnog infrastrukturnog projekta.

On je dodao da je, sa danas potpisanim ugovorom, EIB uložio u BiH 2,7 milijardi evra.

Potpisivanju sporazuma prisustvova je specijalni predstavnik EU u BiH i šef Delegacije EU u BiH Јohan Zatler, koji je ukazao na potrebu ubrzanja dinamike gradnje Koridora 5C, s obzirom na to da bi, prema nekim procjenama, za završetak Koridora sadašnjom dinamikom trebalo i do 28 godina.

Zatler je najavio da će uskoro s ciljem ubrzanja dinamike gradnje auto-puta na Koridoru 5C biti održan sastanak sa domaćim vlastima i potencijalnim finansijerima.