X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Tvoje lice zvuči poznato
27/02/2020 |  13:28 | Izvor: sputniknews.com

Krim poručio Vašingtonu: Ne učite nas kako da živimo

Državni sekretar SAD Majk Pompeo mora da prestane sa spekulacijama o statusu Krima, jer se to poluostrvo zauvijek vratilo pod okrilje Rusije, ma koliko bilo ko odugovlačio s priznavanjem te činjenice, izjavio je šef Komiteta Skupštine Krima za narodnu diplomatiju i međunarodne odnose Јurij Gempelj.
Proslava godišnjice ujedinjenja Krima sa Rusijom (foto:Sputnik/Andreй Varenkov) -
Proslava godišnjice ujedinjenja Krima sa Rusijom (foto:Sputnik/Andreй Varenkov)

- Pompeo mora da prestane da uči Rusiju kako treba da živi i da se miješa u unutrašnja pitanja druge države. Vrijeme je da počne da se ponaša politički korektno i diplomatski i da ne zadire u integritet Ruske Federacije - istakao je Gempelj.

Ranije je američki državni sekretar Majk Pompeo pozvao Rusiju da okonča okupaciju Krima, i naglasio da SAD nije i nikada neće priznati ruske pretenzije na suverenitet nad ovim poluostrvom.

Prethodno je američki predsjednik Donald Tramp na još godinu dana produžio sankcije Rusiji, uvedene zbog situacije na Krimu u martu 2014. godine.

Podsjetimo, Krim se ujedinio s Rusijom poslije održanog referenduma u martu 2014. godine nakon državnog udara u Ukrajini, na kom se većina glasača Republike Krim i Sevastopolja izjasnila za ulazak u sastav Rusije.

Ukrajina kao i ranije smatra Krim svojom teritorijom, ali privremeno okupiranom, dok su ruske vlasti više puta saopštavale da su se Krimljani demokratskim putem i u skladu sa međunarodnim pravom i statutom UN izjasnili za prisajedinjenje sa Rusijom.

Prema riječima ruskog predsjednika Vladimira Putina, pitanje Krima je “konačno zatvoreno“.