latinica  ћирилица
27/02/2020 |  13:49 ⇒ 13:50 | Autor: SRNA

Bošnjački političari žele da uruše Dejtonski sporazum (VIDEO)

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ocijenio je danas da je glavni cilj bošnjačke politike da uruši Dejtonski sporazum, a da za to okrivi nekog drugog, te da BiH bude dodatno centralizovana i unitarizovana.
Dejtonski sporazum - Foto: RTRS
Dejtonski sporazumFoto: RTRS

Dodik je podsjetio da je Srpska izgubila 83 nadležnosti putem raznih podmuklih operacija međunarodne zajednice, visokih predstavnika i Ustavnog suda BiH.

- Srpska će nastaviti političku borbu za ustavni poredak. Sva nastojanja da bude degradirana Republika Srpska nisu bila dovoljna da bude napravljena uspješna BiH - rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je naveo da BiH ne može biti uspješna ako je u vlasništvu samo jedne politike i jednog centra.

- Danas je hrvatski i srpski narod nezadovoljan, kao i značajan dio Bošnjaka. Imamo samo nastojanja da se situacija još više problematizuje. Odbacujem planove koji idu ka tome da umanje značaj Srpske - rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, plan bošnjačkih političara jeste da se putem institucija donose odluke koje su antidejtonske i odnose se na ono što je već utvrđeno Dejtonom i Ustavom.

Dodik je naglasio da Ustavni sud BiH realizuje politiku centralizacije i unitarizacije BiH i plan koji je napravljen sa bošnjačkom političkom elitom čija je suština realizacija uloge međunarodne zajednice u uspostavljanju centralističke i unitarističke BiH.

- Neće doživjeti da se BiH dodatno unitarizuje. Crvena linija za Republiku Srpsku je pređena. Drago mi je što uspijevamo da se održimo okupljeni oko platforme da Republika Srpska više ne dozvoli umanjenje njenih prava. Drago mi je što to Srbija razumije - rekao je Dodik.

On je poručio da Srpska ostaje privržena politici izgradnje mira, jer ne želi destabilizaciju već da vrati svoje nadležnosti bez obzira na to što neki moćnici govore da to nije realno.

- Za nas bi, prema njihovom mišljenju, bilo prihvatljivo da ćutimo, aplaudiramo kada nam uzmu nadležnosti i jednog dana shvatimo da nema Republike Srpske. Taj scenario se neće desiti. Sadašnja politika u Srpskoj je snažna i okupljena i predstavlja im problem. Oni žele da destabilizuju tu politiku i da se putem sudskih i drugih progona političara iz Srpske obračunaju sa Srbima i politikom Republike Srpske - kaže Dodik.

On je podsjetio da SDA poziva da se prema Srbima preduzimaju represivne mjere putem Suda i Tužilaštva BiH.

- SDA je u zaključcima navela da traži od tužilaštva da procesuira Željku Cvijanović i mene. Oni su navikli da upravljaju Tužilaštvom i zato nikada nisu proveli postupak za pokušaj ubistva Aleksandra Vučića u Srebrenici koji je došao da izrazi solidarnost i razumijevanje za stradanje Bošnjaka, a dobio je kamen u glavu i omalovažavanje. MUP Republike Srpske je utvrdio da je 11 lica u tome učestvovalo, ali su Tužilaštvo BiH i druge institucije preuzeli taj slučaj i ništa nisu učinili - naglasio je Dodik.

On je ocijenio da bošnjački lideri neće da oproste Vučiću što je Srbija snažna i uspješna, brine o Srbima van Srbije, poštuje međunarodno pravo, nije spremna da toleriše diskriminaciju srpskog naroda i koja je jasno poručila da se više nikada neće desiti "oluje" na koje će gledati zatvorenih očiju, kao u nekom bivšem vremenu.

- To je nama dovoljno da imamo povjerenje u Srbiju i njenog predsjednika - kaže Dodik.

SDA je prije nekoliko dana, dodao je on, donijela zaključke u kojima je tražila i smjenu Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/.

- Јuče smo vidjeli kako to izgleda zato što to podržavaju izdajnici srpskog naroda koji su spremni da se podanički odnose prema SDA - rekao je Dodik.

On je poručio da u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Prijedlog zakona o prestanku mandata VSTS-a BiH u sadašnjem sastavu, koji je po hitnom postupku usvojen u Predstavničkom domu na prijedlog poslanika Dragana Mektića /SDS/, neće proći, jer je to realizacija unitarističke i hegemonističke politike koja se sprovodi u Sarajevu.

- Ta politika nije dobra. Moraju da prihvate da ovdje žive konstitutivni narodi. Moraju da riješe problem Hrvata i njihovog osjećaja da nisu ravnopravni u BiH. Kakav je legitimitet Željka Komšića koji je izabran /u Predsjedništvo BiH/ bošnjačkim glasovima da predstavlja hrvatski narod - pitao je Dodik.

On je konstatovao da imaginarne stvari o građanskom uređenju BiH ne mogu proći.

- Mi smo ovdje primarno Srbi i ja primarno predstavljam srpski narod. Ne želim nijednu lošu stvar da se desi bošnjačkom ili bilo kojem drugom narodu, ali ne može niko da očekuje od nas da odustanemo od svog identiteta - kaže Dodik.

Prema njegovim riječima, opozicija u Srpskoj je pokazala na posljednjoj sjednici Narodne skupštine na koji način i šta želi da uradi.

- Samo u nekoliko dana su odustali od zajedničkih zaključaka, a glasali su za realizaciju zaključaka SDA. Izvođači radova su Mirko Šarović i Branislav Borenović koji su prije nekoliko dana zajedno sa nama kreirali zaključke - naglasio je Dodik.

Zaključci koji su usvojeni u Narodnoj skupštini, poručio je on, neće biti povučeni, jer su dio Dejtonskog sporazuma.

- Mogu da prijete koliko hoće, ali od stavova Narodne skupštine nećemo odustati. Razmotrićemo i neke buduće korake imajući u vidu jučerašnje ponašanje u Parlamentarnoj skupštini BiH. Logična reakcija Srpske je da povuče saglasnost sa prenosa ovlaštenja u vezi sa VSTS-om i to ćemo uraditi. Јasno je da hoće da ponovo vrate situaciju da centrala SDA naređuje koga će hapsiti - istakao je Dodik.

On je ukazao da visoki predstavnik Valentin Incko osuđuje samo Srbe i hrabri bošnjačke političare kako bi smišljali što više negativnih poteza prema Srpskoj i krivili njene vlasti za urušavanje Dejtona.

- Ne možete državu graditi na majorizaciji i urušavanju Ustava. BiH može da preživi samo ako se vrati na izvorni Dejtonski sporazum i ako bude postignut bazični konsenzus dva entiteta i tri naroda. Ako nema zadovoljnih Hrvata i Srba - ne može biti ni BiH - poručio je Dodik.

Prema njegovim riječima, Srpska je stabilna, a ovo je politička borba i rata neće biti.

"Te budalaštine izmišlja politički impotentni Bakir Izetbegović. Njihovo djelovanje može biti samo antiustavno i antidejtonsko i sa takvim stvarima se možemo obračunati. Republika Srpska je spremna da se odbrani političkim sredstvima i to i radimo", rekao je Dodik.