latinica  ћирилица
27/02/2020 |  13:54 ⇒ 14:28 | Autor: SRNA

Mitrović: Izgradnja mosta na Savi teče ubrzanom dinamikom

Ministar transporta i komunikacija u Savjetu ministara Vojin Mitrović izjavio je danas da je novi carinski terminal u Gradišci urađen u skladu sa svim evropskim standardima i najsavremeniji objekat ove vrste u BiH, te izrazio zadovoljsvo dinamikom gradnje novog mosta na rijeci Savi.
Gradiška-novi carinski terminal i gradilište mosta - Foto: SRNA
Gradiška-novi carinski terminal i gradilište mostaFoto: SRNA

Mitrović je danas u Čatrnji kod Gradiške posjetio novi carinski terminal i gradilište mosta zajedno sa gradonačelnikom Gradiške Zoranom Adžićem i direktorima Uprave za indirektno oporezivanje BiH Mirom DŽakulom, preduzeća Autoputevi Republike Srpske Dušanom Topićem i vlasnikom građevinske firme Integral inženjering Slobodanom Stankovićem.

Mitrović je rekao da izgradnja novog mosta teče ubrzanom dinamikom, te da će novi granični prelaz u Gradišci biti u punoj funkciji u predviđenom roku.

- To će omogućiti spajanje Koridora 10 i auto-puta Gradiška-Banjaluka, što će poboljšati i ubrzati promet robe, a to je u interesu svih građana Republike Srpske i BiH - naveo je Mitrović.

Topić je istakao da preduzeće Autoputevi Republike Srpske prati stanje u saobraćaju u početnom periodu rada novog carinskog terminala, dodajući da je potrebno da se vozači naviknu na novu situaciju i da je bilo sugestija da se dopuni saobraćana signalizacija.

On je rekao da je sa gradonačelnikom Gradiške razgovarao o mogućnosti učešća Autoputeva u izgradnji gradiške obilaznice.

Adžić je naglasio da je preseljenjem carinskog terminala na novu lokaciju resterećen saobraćaj u gradu, te da će nakon izgradnje novog mosta na Savi Gradiška moći da iskoristi svoju poziciju na granici sa EU za razvoj privrede, turizma i drugih oblasti.

- Imamo 400 hektara zemljišta uz granični prelaz koje je u vlasništvu grada i Republike, gdje je po prostorno-planskoj dokumentaciji predviđena slobodna ekonomska zona. To je investicija koja prevazilazi mogućnosti grada, ali uz pomoć Vlade Srpske i Savjeta ministara to može biti novi značajan zamah u razvoju Gradiške, Republike Srpske i BiH - istakao je Adžić.

DŽakula je naveo da se carinjenje robe na novoj lokaciji u Gradišci sada odvija u mnogo boljim i savremenijim uslovima.

On je naglasio da su zajedno sa lokalnom upravom u Gradišci i nadležnim ministarstvima u Vladi Republike Srpske i Savjetu ministara, od 2012. godine učinili ogroman napor da Gradiška dobije jedan od najsavremenijih graničnih prelaza u Evropi i najbolji u BiH.

Stanković je rekao da je kompanija Integral inženjering uspjela da ubrza dinamiku izgradnje novog mosta zahvaljujući dobrim vremenskim uslovima, te angažmanu Uprave za indirektno oporezivanje BiH i Gradske uparve Gradiška, koji su omogućili brz i nesmetan prolaz građevinske mehanizacije kroz carinski terminal i lokalnim putevima.

On je naveo da su prije 10 dana počeli radovi na izgradnji mosta i na hrvatskoj strani savske obale, te da očekuje da će Hrvatska ove godine raspisati tender za izgradnju dijela pristupnog puta mostu sa svoje strane.