latinica  ћирилица
27/02/2020 |  14:50 ⇒ 14:54 | Autor: SRNA

Razgovarano o kapacitetima za zbrinjavanje pacijenata u slučaju potrebe

Na sastanku nadležnih institucija o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj zbog virusa korona u svijetu danas je bilo riječi o trijaži pacijenata i kapacitetima za zbrinjavanje pacijenata u slučaju potrebe za izolacijom.
Sastanak direktora - Foto: RTRS
Sastanak direktoraFoto: RTRS

Na sastanku je razgovarano o pripremi prostora u slučaju potrebe za prihvatom većeg broja oboljelih u Univerzitetski klinički centar Republike Srpske, Bolnici "Sveti Vračevi" u Bijeljini i Bolnici "Srbija" u Istočnom Sarajevu, kao i protokolima o dostavljanju uzoraka za laboratorijsko testiranje, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

U saopštenju je potvrđeno da do sada u Republici Srpskoj nije bilo oboljelih od virusa korona, a da je pod zdravstvenim nadzorom 59 osoba koje su doputovale iz područja zahvaćenih virusom korona bez simptoma bolesti.

Na sastanku, koji su održali resorni ministar Alen Šeranić i vršilac dužnosti direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković sa svim direktorima bolnica u Republici Srpskoj, razgovarano je o mjerama koje su do sada preduzete s ciljem ranog otkrivanja eventualnih sumnjivih slučajeva s ciljem sprječavanja nastanka i širenja bolesti izazvane novim virusom korona.

U saopštenju se podsjeća da su ranije svim zdravstvenim ustanovama u Srpskoj upućene preporuke za postupanje s ciljem sprovođenja adekvatnih mjera nadzora nad zaraznim bolestima, a ministar je donio naredbu o obaveznom sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona /Kovid 19/ u Republici Srpskoj.

Na sastanku je razgovarano i o zdravstvenom nadzoru građana na nivou primarne zdravstvene zaštite i potrebi informisanja građana o tome šta on podrazumijeva.

U skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti Republike Srpske zdravstveni nadzor podrazumijeva zdravstvene preglede i epidemiološko ispitivanje lica koja su bila u kontaktu sa licem oboljelim i/ili kliconošom od zarazne bolesti, ili su boravila u žarištu zarazne bolesti, napominje se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da je, s ciljem zaštite zdravlja stanovništva, preporuka za građane koji su u posljednjih 14 dana boravili ili dolaze iz Italije, posebno na području sjeverne Italije, ali i Kine, Јužne Koreje i Irana, da se telefonski jave nadležnim domovima zdravlja kako bi bili uzeti podaci, eventualno bile preduzete epidemiološke mjere, odnosno dati savjeti o daljem postupanju.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite i Institut za javno zdravstvo Republike Srpske nastaviće da redovno informišu javnost o epidemiološkoj situaciji u Republici Srskoj kada je riječ o novom koronavirusu, dodaje se u saopštenju.

Današnjem sastanku prisustvovao je i glavni republički zdravstveni inspektor Republičke uprave za inspekcijske poslove Republike Srpske Desimir Miljić.