latinica  ћирилица
27/02/2020 |  16:06 | Autor: SRNA

Popović: Donošenje Ustava značilo stvaranje države

Pravni ekspert Vitomir Popović izjavio je danas Srni da je donošenje Ustava Republike Srpske prije 28 godina značilo stvaranje države i snažnog temelja na kojem Srpska danas počiva.
Vitomir Popović, predsjednik Izvorne Srpske - Foto: RTRS
Vitomir Popović, predsjednik Izvorne SrpskeFoto: RTRS

- Srećan sam što pripadam generaciji koja je učestvovala u donošenju Ustava Republike Srpske kao najvišeg pravnog akta. Možemo biti ponosni, jer samo države imaju ustav - rekao je Popović povodom 28 godina od donošenja Ustava Republike Srpske.

On je istakao da bi zbog velikog broja amandmana Ustav Republike Srpske trebalo prečistiti ili eventualno donijeti novi.

- Ustav je najviši pravni akt jedne zemlje i naroda, kao i osnova za politički i privredni sistem. Za promjenu Ustava je potrebna dvotrećinska većina, a poznato je da Bošnjaci u Republici Srpskoj tako nešto sprečavaju, što je nedopustivo - rekao je Popović.

On kaže da su Ustavom definisane institucije Republike Srpske koje funkcionišu u skladu sa demokratskim principima.

- Ustavom Republike Srpske zagarantovane su prava i slobode svih njenih građana. Srpska je svih ovih godina uspjela da se odbrani i sačuva ustavni kapacitet uprkos stalnim pokušajima njegovog osporavanja - rekao je Popović.

Sutra će se navršiti 28 godina od donošenja prvog Ustava Republike Srpske, jednog od najvažnijih konstitutivnih akata, koji su bili osnov za njeno stvaranje.