latinica  ћирилица
27/02/2020 |  16:27 ⇒ 20:02 | Autor: SRNA

Јačati savezništvo sa državama naklonjenim Srpskoj

Dekan banjalučkog Fakulteta bezbjednosnih nauka Predrag Ćeranić ocijenio je danas u Beogradu da Republika Srpska treba da nastavi sa prikupljanjem dokumenata o ratu u BiH, da čita geopolitičke poruke i jača savezništvo sa državama koje su joj naklonjene.
Tribina u Beogradu - Foto: SRNA
Tribina u BeograduFoto: SRNA

- Ne treba odustajati, moramo ubjeđivati svijet, brojne centre moći za koje procijenimo da im vrijedi govoriti, da rat nije bio onakav kako se gleda iz ugla političkog Sarajeva - rekao je Ćeranić na tribini "Republika Srpska u svjetlu novih činjenica o građanskom ratu u BiH".

On je tokom izlaganja o temi "Britanska politika u svjetlu novih činjenica o ratu u BiH" istakao da Vlada Republike Srpske ulaže veliki napor na prikupljanju tih dokumenata.

- Dokumenti koje je objelodanila britanska Vlada daju nam za pravo da kažemo: "Pa znali ste, ali sasvim drugačije ste postupili"...Kako je moguće da na osnovu tih činjenica britanska Vlada inicira donošenje deklaracije o genocidnosti Srba, što se nije dogodilo zahvaljujući Rusiji? - pita Ćeranić.

Prema njegovim riječima, u vezi sa onim što se i dalje dešava Srbima ne treba zanemariti geopolitički kontekst i interese velikih sila.

- Moja osnovna poruka jeste da treba istrajati i biti dosljedan u prikupljanju dokaza i činjenica kako bismo prezentovali šta se zaista dešavalo u proteklom ratu. Tu Vlada Republike Srpske čini jako velike napore putem Centra za istraživanje ratnih zločina - rekao je Ćeranić.

On je napomenuo i da Britanci imaju svoj geopolitički interes i nastoje da, uz američku podršku, ostvare dominaciju u ekonomskoj, političkoj i vojnoj sferi i vrate nekadašnji imperijalistički sjaj.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska treba da čita te geoplitičke poruke i da pronalazi odgovor, jačajući savezništva.

- Naravno da je Rusija ta sila koja nam može pomoći u strateškom smislu iako bi u operativnom smislu njihovo prisustvo moglo biti daleko jače, ali postoje još neke države i politički centri gdje bi savezništva trebalo osnažiti - rekao je Ćeranić, ubrajajući Izrael među te države.

Predstavnik Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica Dušan Pavlović rekao je da je u britanskim dokumentima o Srebrenici ponovljeno nešto što je ljudima iz Centra već bilo poznato iz drugih izvora.

On je naveo da taj centar imao više od šest miliona strana dokumenata iz ratova, tako da je to što piše u o britanskim dokumentima o Srebrenici već poznato.

- Možemo da otvorimo pitanje zašto su Britanci objelodanili baš sada te dokumente koji se odnose na Srebrenici i koji govore o 11. i 12. julu i otvaraju činjenice koje ne idu u prilog muslimanima u BiH, a ni Turskoj kao njihovom pokrovitelju - rekao je Pavlović.

Prema njegovim riječima, zanimljivo je da Britanci nisu objelodanili dokumentaciju koja se odnosi na 13, 14, 15 i 16. jul.

Direktor Evroazijskog bezbjednosnog foruma iz Beograda Mitar Kovač rekao je da je i sada prisutna strategija političkog islama, koja datira još od Otomanskog carstva, te da joj je danas cilj izgradnja unitarne BiH i razgradnja Republike Srpske.

Prema njegovim rečima, strategija političkog islama u BiH uvijena je u oblandu građanskih prava i sloboda, uz stalno negiranje prava srpskog naroda i Republike Srpske.

Bivši glavni i odgovorni urednik NIN-a Slobodan Reljić ukazao je na po Srbe štetnu zapadnu ratnu propagandu, navodeći da odgovor na to i u sadašnjem vremenu mora biti organizovan.

U nedavno objavljenim britanskim dokumentima piše da je napad na Srebrenicu u julu 1995. isprovocirala bošnjačka strana, da Pale nisu imale plan da se osvoji enklava, već da je napad inicirao lokalni komandant.

U zvaničnom dokumentu britanskog Ministarstva odbrane od 11. jula 1995. godine opisuju se događaji koji su prethodili dešavanjima u Srebrenici, kao i reakciji holandskog bataljona UN nakon što je u tu opštinu ušla Vojska Republike Srpske.

Tribinu, na kojoj su učestvovali i politikolog Aleksandar Pavić i advokat Branko Lukić, organizovali su portal "Sve o Srpskoj", beogradski Evroazijski bezbjednosni forum i Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji.