latinica  ћирилица
27/02/2020 |  16:51 | Autor: SRNA

Ustav Srpske nastao prije oružanih sukoba u BiH

Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović izjavio je danas Srni da je 28. februar 1992. godine posebno značajan, nezamjenljiv i nepromjenljiv istorijski datum kada je donijet Ustav Srpske kao najviši pravni akt.
Rajko Kuzmanović - Foto: RTRS
Rajko KuzmanovićFoto: RTRS

- Republika Srpska kao državotvorna jedinica srpskog i drugih naroda ide u susret 28 godina od donošenja svog ustava kojim je trajno potvrđen rezultat referenduma srpskog naroda u novembru 1991. godine i 9. januar kao Dan Republike - rekao je Kuzmanović Srni, povodom 28 godina od donošenja Ustava Republike Srpske.

On je istakao da je Ustav Republike Srpske mirnodopski, demokratski i pravni akt nastao prije oružanih sukoba u BiH.

- Ustav Republike Srpske garantuje jedinstvenu, nedjeljivu i neotuđivu teritoriju Srpske. Njime se garantuje i puna zaštita ljudskih prava i sloboda, vladavina prava, socijalna pravda, višestranački sistem, parlamentarna demokratija, lokalna samouprava, zaštita prava etničkih manjina i tržišna privreda - rekao je Kuzmanović.

On je naglasio da je obaveza svakog da primjenjuje i poštuje Ustav Republike Srpske.

Sutra će se navršiti 28 godina od donošenja prvog Ustava Republike Srpske, jednog od najvažnijih konstitutivnih akata, koji su bili osnov za njeno stvaranje.