latinica  ћирилица
27/02/2020 |  17:04 ⇒ 17:14 | Autor: SRNA

Vulin: Zabrinjava kršenje Dejtona i narušavanje pozicije Srpske

Srbiju zabrinjava kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma u BiH čime se želi narušiti pozicija Republike Srpske, ugroziti srpsko stanovništvo i zaprijetiti novim nestabilnostima u regionu, rekao je ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin.
Aleksandar Vulin - Foto: RTRS
Aleksandar VulinFoto: RTRS

Vulin je, na sastanku u Beogradu sa zamjenikom načelnika Štaba odbrane Oružanih snaga Velike Britanije admiralom Timotijem Frejzerom, naveo da se Srbija protivi i napadima na Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori, ali je posebno zabrinjava formiranje takozvane vojske Kosova i ministarstva odbrane, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

- To je za Srbiju neprihvatljivo i predstavlja grubo kršenje Rezolucije 1244 i ozbiljnu prijetnju regionalnoj stabilnosti - istakao je Vulin.

On je naveo da je Kfor najodgovorniji za održavanje mira i bezbjednosti na Kosovu i Metohiji i zato se Srbija oštro protivi smanjenju snaga Kfora.

Vulin je istakao da Srbi imaju najveće povjerenje u Kfor i napomenuo da bi smanjenje broja pripadnika ove misije bilo veoma loše.

On je zahvalio Velikoj Britaniji za angažovanje svojih pripadnika u snagama Kfora.

Vulin je istakao da Srbija i njen predsjednik i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić daju pun doprinos jačanju stabilnosti i bezbjednosti u regionu i to ostaje jedan od ključnih prioriteta srpske politike i angažovanja.

On je naglasio da će Srbija u skladu sa politikom vojne neutralnosti nastaviti da unapređuje odnose u oblasti odbrane sa svim državama i međunarodnim organizacijama, u skladu sa svojim nacionalnim interesima i spoljnopolitičkim prioritetima.

Frejzer je istakao da je britanska strana spremna da nastavi sa podrškom u oblasti obrazovanja, usavršavanja i obuke pripadnika Vojske Srbije, kao i konkretne pomoći u uništavanju viška ubojitih sredstava koja predstavljaju prijetnju bezbjednosti na ovom prostoru.

Sagovornici su se saglasili da su ukupni odnosi dvije zemlje dobri, uključujući i saradnju u oblasti odbrane u okviru koje su u ovoj godini planirane 33 aktivnosti.

Nakon sastanka vojni predstavnici dvije zemlje potpisali su Plan bilateralne vojne saradnje za 2020. godinu.