latinica  ћирилица
27/02/2020 |  19:50 ⇒ 20:02 | Autor: RTRS

Nema skidanja oznake tajnosti sa haške arhive

Predsjednik Međunarodnog mehanizma za krivične sudove Karmel Ađijus zvanično je odbio prijedlog da dokumentaciju sa koje je skinuta oznaka tajnosti, stavi na raspolaganje Informaciono-dokumentacionom centru koji treba da bude osnovan u Banjaluci po uzoru na već postojeći u Sarajevu. Ađijus, navodi da takvu odluku nije donio zato što ne želi saradnju, već zbog izjava Milorada Kojića koji je dovodio u pitanje presude i kritkovao rad suda.

Rezidualni mehanizam, potvrdio je da je temeljan u radu, barem kada je izvukao sva gostovanja i izjave iz medija direktora Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina Republike Srpske, te pobrojao gdje je sve negirao presude i etikiteriao Mehanizam kao politički.

- To su samo neki od slučajeva koje smo ustanovili prilikom razmatranja potencijalne saradnje u vezi s osnivanjem informativnog centra u Banjaluci. Takvi komentari i aktivnosti pokazuju očito nepoštovanje ili neprihvatanje Mehanizma. Štaviše, oni predstavljaju primjere nastojanja da se potkopaju njegovo nasljeđe i dostignuća - istakli su u međunarodnom mehanizmu za krivične sudove.

- Samo ćemo logički da gledamo stvari. Ako sudija ima pravo da izdvoji mišljenje, zašto neko drugi nema pravo da iznese stručnu analizu I stručni komentar? - poručio je Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživaenj rata i ratnih zločinaca.

Republički centar bio je dobar partner Hagu kada je dostavljao dokazni materijal. Sada kada saradnja treba da bude obostrana, onda ne valja, kaže Kojić, a zasnivati odluke na ličnim odnosima, govori o tome kako su presuđivali.

- Treba li ja da podržavam presude za koje mislim da su nepravedne. I mislim da Kojić ima pravo na svoj stav i da to ni u kojem slučaju nije prepreka za saradnju tribunala i Republike Srpske - istakao je Branko Lukić, advokat Ratka Mladića.

Kojić ističe da ima puno pravo da osporava presude koje nisu zasnovane na dokazima.

- Radio sam i radiću dok sam na čelu ove institucije, a to ne znači da ne treba da bude obostrane saradnje - dodao je Kojić.

Odbijanje saradnje sa Banjalukom pokazuje da istina, osim onog što su oni utvrdili, Hag ne zanima, naveli su na tribini u Beogradu, posvećenoj novim dokazima o Srebrenici koji su isplivali nakon otvaranja britanskih arhiva.

- Znajući sve to, opet su se ponašali kao da ništa ne znaju, i tako se ponašaju i dan danas. Njih sve koji su protiv nas, istina apsolutno ne zanima - naglasio je analitičar Aleksandar Pavić.

Ovim se u suštini i potvrđuju sve kritike na račun Tribunala, kaže Kojić. Navodi da će upoznati Vladu Srpske sa sadržajem pisma, nakon čega će biti odlučeno o daljim koracima.