latinica  ћирилица
27/02/2020 |  20:07 ⇒ 20:19 | Autor: RTRS

Nove mjere populacione politike u Srpskoj

Republika Srpska pokrenuće inicijativu da se mladi bračni parovi, koji kupuju prvu stambenu jedinicu, oslobode plaćanja poreza na dodatnu vrijednost.

Ovo je najavila predsjednica Republike Srpske, Željka Cvijanović, navodeći da je plan ugledati se na Mađarsku, koja ima pozitivna iskustva u vezi sa populacionom politikom.

Posao i krov nad glavom – kada se ova dva uslova ispune, planiranje porodice nije bauk. Zbog prilike da kupe stan po uslovima koji neće značiti decenijsku otplatu kredita, Milica i Radoslav Ristić ubrzali su početak zajedničkog života.

- Mi plaćamo 30 odsto, izađe nas 29.000 KM i onda ćemo preko kredita otplatiti taj iznos gradu - kaže Radoslav.

Doboj je prvi grad u Srpskoj koji se sa lošom demografskom slikom uhvatio u koštac konkretnom mjerom. U prvi mah grad finansira kupovinu 100 stanova za mlade bračne parove. 19 je već dodijeljeno, a na ovome se ne planira stati.

- Na nekoj od narednih sjednica ćemo donijeti odluku da dobijanjem trećeg djeteta mladi bračni par stiče pravo na trajno vlasništvo stambene jedinice koju je dobio po ovim povoljnim uslovima - pojasnio je gradonačelnik Doboja Boris Јerinić.

U Trebinju je u toku gradnja 40 stanova koje će mladi bračni parovi moći da kupe po povoljnim uslovima.

- Ono šo je jako bitno je da se našlo rješenje da cijena metra kvadratnog bude 1.250 KM u samom centru grada, gdje je otprilike komercijalna cijena 1.800 KM - kaže Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja.

Ovo su prvi pokušaji lokalnih zajednica da zaustave odlazak mladih i promijene sumornu demografsku sliku. Na istom tragu trebalo bi da budu nove mjere koje bi Srpska trebalo da kopira od Mađarske – zemlje čije se populacione mjere smatraju oštrim i uspješnim.

Poreske olakšice, krediti koji se otpisuju po dobijanju djece, prvi su na listi.

- Imamo jedan novi prijedlog koji zahtijeva da se dogovorimo, ako se išta može dogovoriti u ovoj zemlji, ali eto on bi podrazumijevao oslobađanje od plaćanja PDV-a za prvu stambenu jedinicu mladih bračnih parova - pojasnila je predsjednica Srpske Željka Cvijanović.

Demograf Stevo Pašalić kaže – rezultati se ne mogu očekivati za godinu dana, ali u demografiji 10 godina nije dug period, a ekonomske mjere prvo su na čemu treba raditi: "Najistaknutija mjera jesu stambeni krediti, jer to spada u jednu vrstu ekonomskih mjera, odnosno jedno od dva egzistencijalna pitanja. To je stambeno pitanje i zaposlenje. Time vežemo poresku politiku i drugo, to sve spada u ekonomske mjere."

Јovan Radovanović na čelu je udruženja koje okuplja banjalučke višečlane porodice i kaže – krajnje je vrijeme da se odmakne od obećanja.

- Bilo je i pomaka, nije sve crno, ali kakva je situacija, trebali bismo svi da zapnemo da to što prije riješavamo, jer bojim se imaćemo i pare i sve, a nećemo imati kome dati - navodi Јovan Radovanović, predsjednik Udruženja roditelja četvero i više djece "4+".

To potvrđuju i statistički podaci koji pokazuju da su pozitivan prirodni priraštaj u 2018. godini imali samo Banjaluka i Istočno Novo Sarajevo - dvije od 63 lokalne zajednice u Srpskoj.