X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Zdravosfera
27/02/2020 |  22:44 ⇒ 22:48 | Izvor: SRNA

Spomenko Gostić - primjer ljubavi prema životu

Na Sokocu je večeras, u prisustvu velikog broja posjetilaca, prikazan četrdesetpetominutni dokumentarni film "Spomenko na vječnoj straži" i promovisana knjiga "Spomenko i Ozren", autora Mileta Savića - o najmlađem odlikovanom borcu Vojske Republike Srpske Spomenku Gostiću.
Knjiga "Spomenko i Ozren" - Foto: SRNA
Knjiga "Spomenko i Ozren"Foto: SRNA

Savić je rekao Srni da je, nakon dokumentarnog filma o četrnaestogodišnjem dječaku sa Ozrena - srpskom borcu, odlučio da napiše i knjigu, koja ima antiratnu poruku.

- Kroz tešku sudbinu Spomenka ukazuje se na to da je rat velika nesreća u kojoj stradaju i mladi, siromašni i nezbrinuti, kakav je bio i ovaj dječak, i šalje poruka da treba učiniti sve da rata nikada više ne bude - istakao je Savić.

On je naglasio da glavni junak njegovog dokumentarnog filma i knjige može biti primjer ljubavi prema životu, ljudima, svom selu i dječaka u kojem, iako je imao teško djetinjstvo, nema mržnje.

Savić je podsjetio da je najmlađi srpski borac u proteklom ratu novinaru rekao da je njemu dobro sa vojskom, da ima gdje da spava i da jede, istovremeno apelujući da dobri ljudi u Srbiji i širom svijeta pošalju pomoć djeci na Ozrenu u odjeći, hrani i lijekovima, svjestan da od svakog zla ima gore.

- Upravo ta ljubav prema svemu što ga okružuje i nada da će doći srećniji dani u meni je probudila inspiraciju da snimim dokumentarni film i napišem knjigu, odnosno da otrgnem od zaborava Spomenka, njegovu sudbinu i želju za životom - navodi Savić.

On kaže da je podatke o Spomenkovom životu u rodnom selu Gornji Ulišnjak i zaseoku Јovići i teškoj sudbini dječaka, koji je ostao bez majke, a u ratu i bez krova nad glavom i bake sakupljao od rodbine, prijatelja, komšija, kumova i saboraca koji imaju samo riječi hvale o veselom i poslušnom dječaku - borcu.

Savić je rekao da je nakon Banjaluke, Bijeljine i Doboja, promociju knjige i prikazivanje filma o Spomenku Gostiću prije nekoliko dana počeo i na području Sarajevsko-romanijske regije.

On je podsjetio da su dokumentarni film i knjiga o životu najmlađeg srpskog borca promovisani i u prepunoj sali Ambasade Srbije u Moskvi 2017. godine.

Savić je istakao da je cilj da budu prikupljena sredstva za postavljanje spomenika Spomenku Gostiću u krugu manastira Ozren kod Petrova, po blagoslovu sveštenstva ovog hrama.

Organizator večerašnje promocije je sokolačka Ustanova za kulturu "Pero Kosorić".

Recenzenti knjige su pjesnik i književnik Boro Kapetanović i pjesnik i novinar Milan Rakulj.

Spomenko Gostić rođen je 1978. godine, a stradao je 20. marta 1993. nedaleko od rodnog sela na planini Ozren, nakon što se priključio Vojsci Republike Srpske, te sa konjima razvozio hranu i izvlačio ranjenike.

Mile Savić već 22 godine radi u medijima kao snimatelj, realizator, montažer, bavi se dokumentarnim filmom i piše, iako za sebe kaže da se ne smatra književnikom, već dokumentaristom koji bilježi vrijeme i ljude u njemu.