latinica  ћирилица
28/02/2020 |  00:36 ⇒ 07:30 | Autor: sputniknews.com

Turska uzvraća udarac: Vazdušni i kopneni napad na pozicije sirijskih snaga

Turska vojska izvodi kopnene i vazdušne udare na pozicije sirijskih snaga nakon pogibije 22 turska aviona u Idlibu.

- Naša vojska, uz podršku iz vazduha i sa kopna, izvodi napade na pozicije režima (Bašara Asada). Nastavićemo da izvodimo napade i dalje - navodi se u saopštenju administracije predsjednika Turske.

Turska je pozvala međunarodnu zajednicu i učesnike astanskog procesa da preuzmu odgovornost kako bi se zaustavio "zločin protiv čovječnosti koji vrši sirijski režim".

- Naša djelatnost u Siriji se nastavlja, sve dok ne polomimo ruke onima koji posežu za našom zastavom - navodi se u dokumentu koji je objavljen na kraju sednice turskog savjeta bezbjednosti.

Raste broj mrtvih u vazdušnom napadu sirijske avijacije

Zvanične vlasti turske pogranične provincije Hataj su saopštile da je broj poginulih u vazdušnom napadu sirijske avijacije na turski konvoj dostigao 29.

Turska: Sirijska vojska - neprijateljska meta

- Turska od sada smatra sirijsku vojsku "neprijatljskim metama" - rekao je portparol Erdoganove Partije pravde i razvoja Omer Čelik listu Sabah.

Televizija NTV javlja da je zvanični predstavnik predsjednika Turske Ibrahim Kalin razgovarao sa pomoćnikom predsjednika SAD za nacionalnu bezbjednost Robertom O Brajanom. Nisu saopšteni detalji razgovora.

U Turskoj blokirane društvene mreže

Kako javlja Sputnjik, u Turskoj su blokirane društvene mreže Fejsbuk, Tviter, Instagram i Јutjub nakon vijesti da je u Siriji poginulo više desetina turskih vojnika.