latinica  ћирилица
28/02/2020 |  07:48 ⇒ 12:09 | Autor: SRNA

Prvo zasjedanje Komisije za saradnju dvije skupštine

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović i predsjednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković danas će u Beogradu svečano otvoriti prvo zasjedanje Komisije za saradnju dva parlamenta.
Maja Gojković i Nedeljko Čubrilović - Foto: RTRS
Maja Gojković i Nedeljko ČubrilovićFoto: RTRS

Nakon uvodnog izlaganja predsjednika, svi članovi delegacije Narodne skupštine Republike Srpske prisustvovaće plenarnoj sjednici Skupštine Srbije, saopšteno je iz Narodne skupštine Srpske.

Svečano otvaranje sjednice Komisije zakazano je za 12.00 časova.

Nastavak rada Komisije, kojom će rukovoditi potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Milan Petković i potpredsjednik Skupštine Srbije Veroljub Arsić, planiran je u 14.40 časova.

Komisija će raditi po temama, od kojih je prva "Odnosi Republike Srbije i Republike Srpske - međuparlamentarna saradnja i perspektiva regionalne stabilnosti i bezbjednosti".

Izvjestioci iz Narodne skupštine Republike Srpske su predsjednik Zakonodavnog odbora i član Odbora za ustavna pitanja Dušica Šolaja i predsjednik Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu Dragan Čavić, a iz Narodne skupštine Srbije član Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo i Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu Neđo Јovanović.

Druga tema prve sjednice Komisije je "Parlamentarna podrška razvoju ekonomsko-trgovinske saradnje Srbije i Republike Srpske u ključnim oblastima, sa akcentom na saradnji u oblasti energetike i infrastrukture".

Izvjestioci o ovoj temi iz Narodne skupštine Republike Srpske su predsjednik Odbora za privredu i član Odbora za ustavna pitanja Maksim Skoko i predsjednik Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu Dragan Čavić.

Izvjestioci iz Narodne skupštine Republike Srbije su potpredsjednik Skupštine Srbije Vladimir Marinković, predsjednik Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku Snežana B. Petrović i član Odbora za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije Katarina Rakić.

Rasprava o trećoj temi trebalo bi da počne u 16.10 časova, a članovi Komisije razgovaraće o "Saradnji na zaštiti istorijskog sjećanja kroz zajedničko obilježavanje godišnjica, sjećanja na žrtve i izgradnju i održavanje memorijala".

Izvjestioci o ovoj temi iz Narodne skupštine Srpske su predsjednik Odbora za obrazovanje, nauku, kulturu i informisanje i član Odbora za zdravstvo, rad i socijalnu politiku Gordana Tešanović i predsjednik Zakonodavnog odbora i član Odbora za ustavna pitanja Dušica Šolaja.

Izvjestioci iz Narodne skupštine Srbije su predsjednik Odbora za kulturu i informisanje Mirko Krlić i predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta.

Završne riječi kopredsjedavajućih Komisije planirane su za 16.50 časova, čime će biti okončana prva sjednica Komisije za saradnju Narodne skupštine Republike Srpske i Skupštine Srbije.

Prva sjednica Komisije održava se na inicijativu predsjednika Narodne skupštine Srbije Maje Gojković, a na osnovu Memoranduma o obrazovanju Komisije za saradnju koji su dva predsjednika parlamenata potpisali 26. septembra 2018. godine.

Istovremeno će biti održan i sastanak generalnih sekretara Narodne skupštine Republike Srpske i Skupštine Srbije na osnovu Protokola između stručnih službi dva parlamenta, s ciljem uspostavljanja konkretne saradnje putem stručnog usavršavanja zaposlenih i razmjene kadrova.