latinica  ћирилица
28/02/2020 |  09:22 | Autor: SRNA

Bocan-Harčenko: Praksa zastrašivanja Beograda štetna i kratkovida

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko ocijenio je da je retorika Vašingtona i Brisela u odnosu na rusko-srpsku vojnotehničku saradnju potpuno nerazumljiva, te da je praksa zastrašivanja štetna i kratkovida.
Aleksandar Bocan-Harčenko (foto: Tanjug / Dragan Kujundžić) -
Aleksandar Bocan-Harčenko (foto: Tanjug / Dragan Kujundžić)

- Zašto i nama i Srbiji nastoje da oduzmu pravo da gradimo saradnju tako kako želimo? - upitao je ruski ambasador povodom upozorenja SAD i EU Beogradu zbog nabavke naoružanja iz Rusije.

On je rekao za "Večernje novosti" da i Moskva i Beograd, unapređujući veze u toj sferi, striktno slijede međunarodno-pravne norme i obaveze i ni na koji način ne narušavaju bezbjednost trećih zemalja.

- Apsolutno neprihvatljivom smatramo praksu zastrašivanja, primjene nelegitimnih jednostranih restriktivnih mera. Taj pristup je štetan i kratkovid - istakao je Bocan-Harčenko.

On je napomenuo da su odnosi Rusije sa Srbijom zreli i održivi, zasnovani su na nacionalnim interesima.

- Posvećeni smo daljem razvoju uzajamno korisne bilateralne saradnje na svim pravcima - istakao je Bocan-Harčenko.

Odgovarajući na pitanje zbog čega i Vašington i Brisel koriste svaku priliku da kritikuju dobre odnose Srbije i Rusije, kao i da optuže Moskvu da širi štetan uticaj u regionu, on je rekao da je kritika na račun Moskve jedan od instrumenata nepoštene konkurencije.

- Njen cilj je da se spriječi jačanje našeg prisustva ovdje, prije svega u Srbiji, najrazvijenijoj zemlji regiona, koja sprovodi nezavisnu, samostalnu politiku - rekao je ruski ambasador.

"Novosti" napominju da su iz SAD i EU Beogradu upućena upozorenja zbog nabavke naoružanja iz Rusije, a da je američki Stejt department čak zaprijetio da bi Srbiji mogle biti uvedene i sankcije ukoliko ne obustavi nabavku PVO sistema "Pancir".

- Opomene stižu i iz Brisela, odakle stalno pozivaju da uskladimo našu odbrambenu i spoljnu politiku sa EU ako želimo da postanemo članica. Iz Vašingtona traže i da obustavimo započete transakcije sa Rusijom, kada je riječ o nabavci naoružanja iz ove zemlje - navodi list.