latinica  ћирилица
28/02/2020 |  11:15 ⇒ 11:23 | Autor: SRNA

Rajilić: Federacija BiH slavi početak rata i progon Srba

Predsjednica Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić smatra da Federacija BiH 1. marta slavi početak rata u BiH i progon Srba, ističući da i danas vode taj rat, samo drugim sredstvima, bez pušaka i oružja.
Božica Živković Rajilić - Foto: RTRS
Božica Živković RajilićFoto: RTRS

Rajilićeva je rekla Srni da proslava 1. marta, takozvanog dana nezavisnosti BiH, svake godine predstavlja konstantno vrijeđanje srpskog naroda i srpskih žrtava rata.

Ona je upitala da li FBiH slavi ubistvo srpskog svata Nikole Gardovića u Sarajevu ili progon stotina hiljada Srba i logore koje je počela osnivati.

- Mislim da je sramota da uopšte toliko insistiraju na nečemu što je potpuno obrnuto, jer je 1. mart 1992. godine početak rata u BiH, početak progona, ubistava Srba i osnivanja logora, a ne početak nezavisnosti. Ne može se slaviti početak rata, valjda se slavi kraj rata i to je naopako što se radi u FBiH - zaključila je Rajilićeva.

U BiH je 29. februara i 1. marta 1992. godine održan referendum o nezavisnosti na kojem je 62,7 odsto muslimanskih i hrvatskih birača glasalo za nezavisnost BiH i izlazak iz tadašnje SFRЈ.

U Federaciji BiH 1. mart obilježava kao "dan nezavisnosti", dok Srbi u BiH ovaj datum doživljavaju kao dan kada je donesena nelegitimna odluka muslimanskog i hrvatskog naroda protiv srpskih interesa.

Prvog marta 1992. godine ispred Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji u centru Sarajeva ubijen je srpski svat Nikola Gardović i spaljena srpska zastava, što je nagovijestilo građanski rat u bivšoj BiH.