X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
28/02/2020 |  11:31 ⇒ 11:37 | Izvor: TANЈUG

Ko će dobiti Zlatnog medvjeda?

U Berlinu će sutra biti dodijeljeni Zlatni medved i ostale nagrade 70. Međunarodnog filmskog festivala (Berlinale), a za glavnu nagradu se takmiči 18 ostvarenja.
Zlatni medvjed - Foto: ilustracija
Zlatni medvjedFoto: ilustracija

Festival su 20. februara otvorile glumice Sigurni Viver i Margaret Keli. Tokom 11 dana festivala prikazano je 340 filmova. Filmska smotra zvanično se završava u nedjelju, dan nakon dodjela nagrada. Od 18 filmova u trci za Zlatnog medvjeda, šest su režirale žene ili su bile asistenti reditelja.

Među tih šest filmova pod dirigentskom palicom žena su "First Cow" Amerikanke Keli Rejčard, figure nezavisnog filma, i  "The Roads not taken" Britanke Sali Poter sa Havijerom Bardenom, Eli Fening i Salmom Hajek u glavnim ulogama.

Za glavnu nagradu se takmiče, između ostalih, film "There is no evil" iranskog reditelja Muhameda Rasulofa, koji je zabranjen u Iranu. U konkurenciji su i brazilski film o ropstvu "Todos os mortos", kao i dokumentarno ostvarenje Ritija Pana "Irradiated" posvećen sjećanju na genocid u Kambodži.

Počasni Zlatni medvjed ove godine je uručen glumici Helen Miren. Predsjednik žirija je glumac Džeremi Ajrons, a drugi članovi žirija su francuska glumica Berenis Bežo, Italijan Luka Marineli, američki reditelj Kenet Lonergan i Brazilac Kleber Medonsa Filho.

Prošlogodišnji dobitnik Zlatnog medvjeda bio je film "Sinonimi" izraelskog reditelja Nadava Lapida. Međunarodni filmski festival u Berlinu je osnovan 1951. a od 1978. godine redovno se održava svake godine u februaru. Smatra se najposjećenijim filmskim festivalom na svijetu, sa 274.000 prodatih ulaznica godišnje.

Na festivalu se dodjeljuju nagrade Zlatni medvjed za najbolji film, Gran pri žirija, kao i Srebrn medvjed za najboljeg reditelja, glumca, glumicu, scenario i filmsku muziku. Od 1992. na tom festivalu se dodjeljuje nagrada Tedi za film koji se bavi tematikom LGBT populacije.

Organizatori su ove godine povukli nagradu Alfred Bauer, nazvanu po bivšem direktoru festivala, nakon otkrivanja da je bio povezan sa nacizmom. Na sajtu festivala već je saopšteno da će naredno 71. izdanje biti održano od 11. do 21. februara 2021. godine.