latinica  ћирилица
28/02/2020 |  13:50 ⇒ 19:07 | Autor: RTRS

SDS i PDP odbacili srpsko jedinstvo

Lider SNSD-a Milorad Dodik rekao je danas na konferenciji za medije nakon proširene sjednice Izvršnog komiteta da je Komitet odbacio Zakon o prestanku mandata Visokog sudskog i tužilačkog savjeta u sadašnjem sastavu, koji je, kako je rekao, usvojen kao dokaz realizacije zaključaka SDA, te da je SNSD zadužio delegate u Domu naroda da odbiju ovaj zakon.

Dodik je istakao da glasanje SDS-a i PDP-a za ovaj zakon predstavlja izdaju interesa Srpske i da su ove stranke odbacile srpsko jedinstvo.

On je istakao da će SNSD nastaviti da čini napore kako bi se obezbijedio dijalog u BiH po svim pitanjima i pozvao je sve relevantne aktere u BiH na dijalog.

Izvršni komitet je osudio prijetnje visokog predstavnika Valentina Incka za kojeg smatra da je predstavnik bošnjačkog lobija u BiH i da je, kao takav, izgubio kredibiltet.

- Vlada Srpske o tome treba da obavijesti potpisnike Dejtonskog sporazuma, zemlje svjedoke potpisivanja tog sporazuma i Savjet bezbjednosti UN jer je Incko godinama kršio Aneks 10 Dejtonskog sporazuma - rekao je on.

Dodik je istakao da SNSD odbacuje 1. mart kao tzv. Dan nezavisnosti BiH, podsjetivši da na nivou BiH ne postoji zakon o praznicima.

- SNSD smatra neprimjerenim ponašanje stranih predstavnika u BiH koji se pridružuju obilježavanju ovog nepostojećeg praznika - rekao je Dodik, navodeći da je ovo još jedan pokušaj majorizacije Srba.

On je naglasio da je odbačen i način obraćanja ambasadora EU, šefa Misije OEBS i otpravnika poslova Ambasade SAD u BiH Srbima koji su zaposleni u institucijama BiH, ocjenjujući da je to neprimjereno miješanje u unutrašnje stvari BiH i prijetnja zaoslenima.

- To pismo je akt pritiska, neprimjerena praksa i kršenje Bečke konvencije o diplomatskim odnosima. Zatražiću od njihovih centrala da objasne takvo ponašanje. Nikada nisu reagovali na ovaj način kada bošnjački radnici u zajedničkim institucijama održe sastanak sa svojim predstavnicima - izjavio je Dodik.

Ambasadori, istakao je on, smatraju da mogu da rade šta žele i da upravljaju u BiH, zbog čega je rekao da će pitati njihove šefove da li su prijetnje Srbima koji su zaposleni u zajedničkim institucijama politika EU.

- Poslaću pismo /američkom predsjedniku/ Donaldu Trampu da pitam - da li je to stav američke administracije? Pitaću Rusiju i druge zemlje članice OEBS-a - da li dijele mišljenje šefa Misije OEBS-a u BiH? Oni se panično plaše da će Bošnjaci doći pred njihove ambasade i rezidencije. Organizovaćemo miting u Istočnom Sarajevu i tražićemo da se preseli pred OHR u Sarajevu. Ako je to način, onda ćemo se tako ponašati - poručio je Dodik.

Izvršni komitet SNSD-a prihvatio je prijedlog sporazuma o saradnji sa organizacijom koju predstavlja gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić i zadužio potpredsjednika SNSD-a Radovana Viškovića da potpiše sporazum.

Prema njegovim riječima, rukovodstvo stranke je zaduženo da organizuje sastanak sa koalicionim partnerima kako bi analizirali saradnju i utvrdili najširu moguću platformu za odbranu Srpske čiji su interesi ugroženi zajedničkom aktivnošću bošnjačkih političkih stranaka i međunarodnog faktora u BiH.

Dodik je istakao da SNSD očekuje od Vlade Srpske da pokrene pitanje uvida u rad i utvrđivanja odgovornosti za kršenje propisa u radu Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove.

- To se odnosi na rad na planu upisa u katastar zemljišta javnih institucija kao što je grad Banjaluka. Dobili smo informaciju da je bilo propusta u RUGIP-u i da su na bazi nepravosnažnih sudskih odluka vršena uknjiženja koja su bila osnov za odluke Ustavnog suda BiH - naglasio je Dodik.

On je dodao da je ispunjen jedan od zaključaka sa prošlosedmične sjednice Izvršnog komiteta i u parlamentarnu proceduru upućen Prijedlog zakona koji predviđa eliminaciju stranih sudija iz Ustavnog suda BiH.

- Prijedlog zakona smo dostavili sa legitimnim predstavnicima hrvatskih političkih interesa u BiH. I dalje pozivamo na dijalog i očekujem da će rasprava u Predstavničkom domu pokazati neophodnost da to pitanje bude regulisano - istakao je Dodik.

Sjednici Izvršnog komiteta, koja je održana u Banjaluci, prisustvovali su, osim predsjednika SNSD-a, i članovi ovog komiteta Željka Cvijanović, Nebojša Radmanović, Nikola Špirić, Radovan Višković, Zoran Tegeltija, Igor Radojičić, Slavko Mitrović i Denis Šulić.

Foto: RTRS

Sjednici su prisustvovali i stranački funkcioneri Igor Žunić, Snježana Bursać Novaković, Staša Košarac, Sredoje Nović i Radovan Kovačević.