latinica  ћирилица
28/02/2020 |  15:39 ⇒ 16:40 | Autor: SRNA

Lavrov: Damask ima pravo da potisne teroriste u Idlibu (VIDEO)

Snage koje se bore na strani predsjednika Sirije Bašara el Asada imaju pravo da potisnu teroriste u sirijskoj pokrajini Idlib i Moskva ih u tome ne može spriječiti, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.
Sergej Lavrov (Foto: Sputnik/Alekseй Filippov) -
Sergej Lavrov (Foto: Sputnik/Alekseй Filippov)

On je rekao da sirijska vojska ima svako pravo da odreaguje na kršenje primirja u zoni Idliba.

- Sirijska vojska ima svako pravo da odgovori na uporno kršenje primirja u zoni Idliba i da potisne teroriste. Ne možemo spriječiti sirijsku vojsku u sprovođenju odredbi rezolucija Savjeta bezbjednosti UN u vezi sa beskompromisnom borbom protiv svih oblika terorizma - naglasio je Lavrov.

Lavrov je potvrdio da je Moskva potpuno privržena sporazumima Rusije i Turske u vezi sa Idlibom.

Šef ruske diplomatije pozvao je Ankaru da počne da poštuje sporazume postignute sa Moskvom.

Ruski ministar podsjetio je da su se Moskva i Ankara saglasile da razlikuju normalnu opoziciju od terorista, demilitarizuju unutrašnji pojas bezbjednosne zone Idlib, kako niko odatle ne bi mogao da granatira položaje sirijske vojske ili rusku vojnu bazu, te da se obezbijedi neometano korišćenje auto-puteva koji prolaze kroz zonu, javio je TASS.

- To ostaje naš zajednički cilj sa našim kolegama iz Turske. Bilo kako bilo, ključno je da se započne sprovođenje ovih sporazuma, pošto već godinu i po nema željenih rezultata - dodao je Lavrov.

Povezane vijesti:

IZ ČASA U ČAS: NATO razmatra dodatnu podršku Turskoj; Stotine migranta idu ka Evropi (VIDEO)