latinica  ћирилица
28/02/2020 |  16:08 ⇒ 17:34 | Autor: SRNA

Dodik: Ostajemo dosljedni zaključcima Narodne skupštine (VIDEO)

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da ova stranka ostaje dosljedna zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske u vezi sa antidejtonskim djelovanjem Ustavnog suda BiH i da neće glasati u organima BiH prilikom donošenju odluka.
Milorad  Dodik - Foto: SRNA
Milorad DodikFoto: SRNA

Dodik je naglasio da, ako PDP i SDS smatraju da treba da glasaju, SNSD to neće činiti.

On je istakao da je SNSD spreman da se do kraja bori za interese Republike Srpske i da garantuje mir i stabilnost u Srpskoj.

- Spremni smo da živimo u BiH, koja bi trebalo da bude naša i normalna, ali ne onako kako to radi Ustavni sud BiH - rekao je Dodik na konferenciji za novinare poslije sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a u Banjaluci.

Dodik, koji je i srpski član Predsjedništva BiH, istakao je da je Republika Srpska potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma, te da kao takva ima pravo na inicijative.

- BiH nema pravo na pravosuđe, nema pravo na Visoki sudski i tužilački savjet, za koji smo dali saglasnost, ali razmatramo mogućnost da je povučemo. Smatramo da je to legitiman politički stav. Isto tako konstatujemo da BiH nema nikakvo pravo, ni ustavno, niti dejtonsko, za postojanje Suda i Tužilaštva BiH - rekao je Dodik.

On je pozvao sve relevantne aktere u BiH na dijalog, navodeći da, bez obzira na njegov stav da je ovo zemlja koja je propala, podijeljena i nema unutrašnji konsenzus ni o čemu, ipak, smatra da treba ponovo pokušati razgovarati i obezbijediti konsenzus bar o nečemu.