latinica  ћирилица
28/02/2020 |  16:37 ⇒ 20:14 | Autor: RTRS

Čubrilović-Gojković: Za očuvanje Srpske i jačanje specijalnih odnosa (FOTO)

Komisija za saradnju narodnih skupština Republike Srpske i Srbije je najviši i najsveobuhvatniji oblik insitucionalne saradnje, koja je formirana u skladu sa potpisanim memorandumom, rekao je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

- Današnja sjednica je dobra prilika da još jednom definišemo šta su naše najvažnije zajedničke teme, kako da ih artikulišemo, da razmijenimo iskustva, unaprijedimo saradnju i na taj način damo konkretan doprinos ostvarivanju mogućnosti koje nam pruža Sporazum o specijalnim paralelnim vezama između Republike Srpske i Srbije - rekao je Čubrilović.

Predsjednica Skupštine Srbije Maja Gojković naglasila je da Srbija poštuje Dejtonski sporazum, postojanje BiH i dva entiteta sa svim njihovim nadležnostima, kao i princip dogovora tri konstituivna naroda, bez nametanja.

- U tom okviru je naše potvrđeno strateško opredeljenje za očuvanje Republike Srpske kao jedan od spoljnopolitičkih prioriteta i nastavak razvijanja specijalnih i paralelnih odnosa sa Srpskom, uz uvažavanje tritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH u skladu sa Dejtonskim sporazumom - navela je Gojkovićeva.

Foto: RTRS

Razgovarano je i o saradnji na zaštiti istorijskog sjećanja kroz zajedničko obilježavanje godišnjica, sjećanja na žrtve i izgradnju i održavanje memorijala.

- Razgovarali smo o mnogim temama, otvorili mnoga pitanja – od infrastrukture, kulture, turizma, ali i prava Srba u regionu i da vidimo na koji način parlamenti mogu da doprinesu poboljšanju života Srba na ovim prostorima - istakao je Milan Petković, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

- Јa vjerujem da će ova Komisija raditi redovno, da ćemo otvarati nove teme, da ćemo davati konkretne prijedloge i vladama Srpske i Srbije i da ćemo dati svoj doprinos jačanju sveobuhvatne saradnje i povezivanja srpskog naroda - rekao je Miodrag Linta, predsjednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije.

Prije radnog dijela sjednice Komisije, delegacija iz Republike Srpske prisustvovala je sjednici Parlamenta Srbije.

Povezane vijesti:

Prvo zasjedanje Komisije za saradnju parlamenata Srpske i Srbije (FOTO)