latinica  ћирилица
28/02/2020 |  17:04 ⇒ 17:05 | Autor: SRNA

Zbog migranata iz Turske pojačava se zaštita istočne granice

Povodom najave da bi Turska mogla pustiti migrante prema zemljama EU, direktor Granične policije BiH Zoran Galić rekao je ministru bezbjednosti u Savjetu ministara Fahrudinu Radončiću da je dodatni broj policijskih službenika već upućen na istočni dio granice, uključujući i mobilne jedinice.
Migranti - Foto: Screenshot/YouTube
MigrantiFoto: Screenshot/YouTube

Galić i Radončić razgovarali su danas u Sarajevu o stanju na granici BiH, s naglaskom na istočnu granicu, kao i o mjerama koje je potrebno preduzeti kako bi bio obezbijeđen efikasniji odgovor na pritisak ilegalnih migranata.

Iako su svi raspoloživi ljudski i materijalno-tehnički resursi preraspoređeni na istočni i sjeveroistočni dio granice, Galić ističe da će dodatno vršiti preraspoređivanje policijskih službenika Granične policije BiH po svim linijama rada u cilju zaštite granice.

Radončić je naveo da će Granična policija BiH i nadležne institucije BiH u svom radu imati punu podršku Ministarstva bezbjednosti i naglasio važnost unapređenja koordinacije i uključivanje svih nivoa vlasti za efikasnije upravljanje migrantskom situacijom u BiH.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o neophodnosti povećanja podrške drugih policijskih agencija u nadzoru graničnog pojasa.

Trenutno Graničnoj policiji BiH pomoć u nadzoru granice pružaju službenici Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, Agencije za istrage i zaštitu BiH i MUP-a Republike Srpske.