latinica  ћирилица
28/02/2020 |  18:30 ⇒ 18:32 | Autor: SRNA

Cicović: Saradnja Srbije i Republike Srpske iskrena i otvorena (VIDEO)

Šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađan Cicović rekao je da večerašnji prijem povodom 9. januara Dana Republike Srpske i 28 godina od usvajanja prvog Ustava Srpske, vidi kao uvijek novi susret Srbije i Srpske i dragih gostiju.
Mlađen Cicović - Foto: RTRS
Mlađen CicovićFoto: RTRS

Cicović je istakao da je saradnja Srbije i Republike Srpske iskrena i otvorena, te da nikad nije bila bolja i sadržajnija, nego u ovim godinama, što je poseban podsticaj da se unapređuje.

Obraćajući se okupljenim zvaničnicima Srpske i Srbije u zgradi Skupštine grada Beograda, Cicović je istakao da je Republika Srpska, usvajanjem svog prvog Ustava, pokazala čvrsto opredjeljenje da živi u pravno uređenom sistemu slobode i stvaralaštv.

Cicović je naveo da nasilje nad Ustavom BiH ne prestaje ni danas, nego se još i pojačava, kao da mnogi nisu ili neće da budu svjesni da je BiH moguća samo na principima izvornog Dejtonskog sporazuma - sačinjena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

- Takođe ne shvataju ili neće da shvate da je naša odbrana prava Republike Srpske istovremeno i odbrana postojanja BiH - naglasio je Cicović.

On je rekao da Republika Srpska nikome ne prijeti i ne ruši BiH, kao što joj se spočitava, ali je itekako svjesna da se i poslije rata, u kojem su mnogi mladi ljudi ugradili svoje živote u njenu odbranu, mora da priziva i opominje koliko je i u ovom trenutku najpotrebnije svesrpsko jedinstvo i čvrst stav u odbrani i njene zemlje, i naroda, i politike.

Cicović je napomenuo da je Republika Srpska dobrovoljno unijela u BiH dio svoje državnosti, te da ni poslije četrt vijeka ne prestaju napadi na njenu zemlju, narod i politiku slobode i saradnje.

On je naveo da su ovi godišnji prijemi uvijek i prilika da Predstavništvo gostima pokloni neko izdanje u formi knjige kojom želi da doprinese rasvjetljavanju istine o poziciji i položaju Republike Srpske u okviru Dejtonske strukture BiH.

- Ove godine smo iz Dejtonskog sporazuma izdvojili samo Aneks 4, Ustav BiH, u želji da pokažemo koliko je taj Ustav uistinu najznačajniji dio tog značajnog međunarodnog mirovnog sporazuma - rekao je on.

Cicović je dodao da je uz Ustav BiH, Aneks 4. Dejtonskog sporazuma, objavljen i autorski tekst profesora Nenada Kecmanovića, jednog od poznavalaca prilika u BiH, kako predratnih kad je odbranom od pravnog nasilja nad srpskim narodom stvorena Republika Srpska, i ratnog kad je ona branjena i odbranjena, tako i ovih poslijeratnih 25 godina.

On je dodao da je prijeratno pravno nasilje, odmah po zaključenju mira, nastavljeno urušavanjem temeljnog dokumenta mogućeg suživota u BiH, urušavanjem Dejtonskog sporazuma, a posebno Aneksa 4, Ustava BiH.

- Vjerujemo da će ovu knjigu rado primiti i ponijeti svi kojima je stalo do mira i odbrane od nepravde. Živjela Republika Srpska! Živjela Republika Srbija! - istakao je Cicović.

Prijemu prisustvuju srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednica
Republike Srpske Željka Cvijanović, izaslanik predsjednika Srbije, predsjednik Sklupštine Srbije Maja Gojković, predsjednik Skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, kao i ministri vlada Srpske i Srbije.

Svečani prijem u Skupštini grada Beograda organizovalo je Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji, a prisustvuju i predstavnici diplomatskog kora u Beogradu, ugledne ličnosti iz svijeta kulture, umjetnosti, nauke, prosvjete, privrede i sporta Srbije i Srpske i veliki broj zvanica.

Prisutni su i ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, ministri saobraćaja i veza Republike Srpske Đorđe Popović, za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić, energetike i rudarstva Petar Đokić, rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović, kao i predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović.