latinica  ћирилица
28/02/2020 |  18:35 ⇒ 20:11 | Autor: RTRS

SNSD: Spreman koalicioni sporazum sa Mićom Mićićem (FOTO)

SNSD odbacuje Zakon o prestanku mandata Visokom sudskom i tužilaškom savjetu BiH, koji je usvojen u Predstavničkom domu i nastavlja insistirati na rješenju koje bi garantovalo odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda.

Ovo su zaključci sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a održane u Banjaluci, na kojoj je prihvaćen i prijedlog saradnje, koju je ovoj stranci ponudio gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.

SNSD je, sa predstavnicima hrvatskih stranaka, u proceduru u Parlament BiH poslao Prijedlog zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH, po kojem u njemu više nema mjesta za strane sudije. Istovremeno, iz ove stranke traže zaustavljanje procesa usvajanja Zakona o prestanku mandata Visokom sudskom i tužilačkom savjetu.

- Izvršni komitet SNSD-a odbacuje Zakon o VSTS-u usvojen na Predstavničkom domu kao dokaz realizacije zahtjeva SDA izrečenih sedam dana ranije na njihovom predsjedništvu - rekao je Dodik.

Koalicioni ugovor (Foto: ATV)

Dodik smatra da su SDS I PDP glasanjem za ovaj tekst načinili, kako kaže, očigledan čin izdaje i narušavanja srpskog jedinstava.

- Izvršni komitet SNSD-a izražava žaljenje zbog toga i obavještava javnost da su SDS i PDP radne jedinice SDA u Republici Srpskoj i da je to veoma štetno za Srpsku - naveo je Dodik.

Koalicioni ugovor (foto:ATV)

Zloupotrebom SNSD tretira proslavu 1. marta kao navodnog Dana državnosti BiH. Naglašavaju da je taj datum samo podsjećanje na majorizaciju Srba i činjenicu da BiH još nema zakon o praznicima.

Izvršni komitet SNSD-a odobrio je saradnju sa Gradskim odborom SDS u Bijeljini koju predstavlja Mićo Mićić. Potpredsjednik stranke Radovan Višković zadužen je da aneksima operativno razradi partnerstvo sa gradonačelnikom Bijeljine.

- Pokazaću vam dokument o koalicionoj saradnji sa Mićom Mićićem, koji je već potpisan sa njihove strane i mi smo to danas usvojili. Tražimo još aneks i želim da obavijestim javnost da smo veoma zadovoljni ovom saradnjom - poručio je Dodik.

Iz SNSD-a pozivaju Vladu da utvrdi odgovornost službenika Republičke uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove koji su kršenjem propisa o upisu zemljišta, u Banjaluci, načinili štetu javnom interesu i doprinijeli štetnoj odluci Ustavnog suda BiH u ovom slučaju. SNSD je dao podršku i najavljenim izjenama poslovnika Narodne skupštine, koje bi trebalo da uvedu više reda u rad ove institucije.