latinica  ћирилица
28/02/2020 |  19:24 ⇒ 20:13 | Autor: RTRS

Istraga zbog prijetnje Dodiku

MUP Srpske istražuje novu prijetnju srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku. U programu BN televizije gledalac je putem telefonskog poziva otvoreno pozvao na ubistvo Milorada Dodika.

Iako su se voditeljka i gost u studiju ogradili od otvorene prijetnje, u SNSD-u upozoravaju da upravo opozicija doprinosi atmosferi u kojoj se Dodiku prijeti smrću.

Tokom emisije Puls, u kojoj je gostovao predsjednik PDP-a Branislav Borenović u program je uključen gledalac, potpisan kao Savo iz Njemačke, koji je uputio pitanje Borenoviću.

- Nekadašnji predsjednik Kenedi je likvidiran, da li može se likvidirati i gospodin Dodik? - upitao je gladalac.

MUP Srpske u toku dana identifikovao je lice koje je prijetilo Dodiku.

Kako je ATV objavio, radi se o 69-godišnjem Momiru Vujičiću iz Јošika kod Kozarske Dubice. Milorad Dodik kaže, sve je najteže palo njegovoj majci. Kaže da gledalac koji prijeti i nije problem, već medij koji dugo vremena pravi atmosferu da se takve prijetnje iskažu.

- Ta atmosfera je produkovala slobodu da neko na taj način pokušava da putem javnih medija prijeti ljudima takvim stvarima. Ne plašim se, volio bih da ga upoznam. Garantujem da mu neće biti ništa, ko je taj junačina koji se skriva iza poziva, zašto da Milorad Dodik bude ubijen kao Kenedi - kaže Dodik.

U SNSD-u kažu da će kompletno društvo u Srpskoj morati iznaći adekvatne odgovore na govor mržnje koji se sa društvenih mreža i portala seli i u konvencionalne medije. Slično upozoravaju i stručnjaci.

- Službe bezbjednosti moraju da reaguju i na anonimnu prijetnju. Kad se u emisiji direktno javlja neki gledalac, ništa nije spontano, pozivi se dogovore - pojašnjava Predrag Ćeranić, stručnjak za bezbjednost.

Za ATV je potvrđeno da je i SIPA reagovala je na prijetnje upućene srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku.

Navode da u saradnji sa MUP-om Srpske sprovode aktivnosti na rasvjetljavanju ovog djela.