latinica  ћирилица
28/02/2020 |  19:37 ⇒ 20:14 | Autor: RTRS

Prijave nezaposlenih na zdravstveno osiguranje moguće i nakon 29. februara

Građani koji su po osnovu nezaposlenosti bili prijavljeni na zdravstveno osiguranje, a koji još nisu regulisali svoj status, moći će i nakon 29. februara da se prijave u svim poslovnicama Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

Kraj februara jeste istican kao krajnji rok za prijavu u evidenciju Fonda, ali to ne znači kraj procesa i gubitak prava za one koji to još nisu učinili.

Višesatno čekanje zbog ostvarivanja prava na zdravstveno osiguranje. Milenko Kičić kaže – supruga je nezaposlena već 20 godina, a prema novim pravilima to više nije osnov za zdravstveno osiguranje.

- Suprugu trebam registrovati na svoje osiguranje, radim na Željeznici, pošto je nezaposlena, da bi imala liječenje - pojašnjava Kičić.

Posljednji radni dan u februaru donio je rekordne gužve u poslovnicama Fonda zdravstvenog osiguranja. Bez razloga – navode u Fondu, jer 29.februar nije krajnji rok za prijavu.

- Svi građani koji nisu završili proces prijave na zdravstveno osiguranje do 29. februara, oni mogu i nakon tog perioda da dođu u nadležnu poslovnicu Fodna i da se prijave na zdravstveno osiguranje, jer je to proces koji traje u kontinuitetu tokom cijele godine - navela je Darija Filipović Ostojić, portparolka Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.

Nova pravila sasvim sigurno bez besplatnog osiguranja ostaviće neke kategorije stanovništva, ali o kojem broju je riječ, još se ne zna. Cilj je prikupiti podatke o kategorijama stanovnika za koje se ne uplaćuju doprinosi, ali i spriječiti zloupotrebe prava na zdravstveno osiguranje.

- Svi ostali koji su imali prihode, a formalno se vodili kao nezaposleni, imali prihode po raznim osnovama, takođe imaju mogućnost da se uključe u sistem obaveznog zdravstvenog osiguranja. Zakon ima humaniju crtu u smislu da zaštiti najugroženije kategorije stanovništva, one kojima je zdravstvena zaštita neophodna, da u kontinuitetu ostvaruju prava i da Republika Srpska stoji iza tih ljudi - poručila je Filipović Ostojić.

Više od 87.000 lica upisano je na evidenciji Zavoda za zapošljavanje, u kategoriji pasivne ponude radne snage. Novih 17 osnova za ostvarivanje zdravstvenog osiguranja daju prednost djeci mlađoj od 15 godina, srednjoškolcima i redovnim studentima, trudnicama i oboljelim od teških bolesti. Osiguranici koji nemaju prihode veće od najniže plate u Srpskoj to treba da dokažu potvrdom Poreske uprave.