latinica  ћирилица
28/02/2020 |  19:59 ⇒ 20:05 | Autor: sputniknews.com

Merkelova i Erdogan: Neophpodno novo primirje u Idlibu

Njemačka kancelarka Angela Merkel i predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan razgovarali su telefonom o najnovijim sukobima u Idlibu. Istakli su neophodnost novog primirja i početka političkih pregovora u što skorije vrijeme. UN spremaju humanitarnu misiju za taj region.

- Predsjednik i kancelarka su razmotrili aktuelnu situaciju i događaje u Idlibu, uključujući i pitanje izbjeglica. Kancelarka je osudila žestoke napade na turske snage i zahtijevala okončanje ofanzive sirijske vojske i njenih saveznika. Oboje su se saglasili da je neophodno što prije se dogovoriti o novom primriju i početi političke pregovore što prije -navodi se u saopštenju iz kabineta kancelarke.

Merkelova je takođe prenijela sagovorniku da je njemačka Vlada solidarna kada je riječ o humanitarnoj pomoći izbjeglicama iz Idliba.

Erdogan je tokom dana imao čitav niz razgovora sa svjetskim zvaničnicima u vezi sa sitaucijom u Idlibu, uključijući ruskog predsjednika Vladimira Putina i američkog predsjednika Donalda Trampa.

U međuvremenu, oglasio se generalni sekretar UN Antonio Gutereš porukom da svjetska organizacija sprema humanitarnu misiju koja će se uputiti na sjeverozapad Sirije.

- U toku su pripreme humanitarne misije koja će imati taj cilj - rekao je on.

U Idlibu trenutno nema predstavnika UN.

Turska vojska izvela je kopnene i vazdušne udare na pozicije sirijskih snaga, nakon pogibije 33 turska vojnika u Idlibu.

Oglasilo se i Ministarstvo odbrane Rusije koje je saopštilo da pripadnici turske vojske, koji su se sinoć našli pod udarom sirijskih snaga, nije trebalo uopšte da se nalaze na toj lokaciji.

Povezane vijesti:

IZ ČASA U ČAS: Tramp razgovarao sa Erdoganom; Migranti nadiru prema granici (VIDEO)

Lavrov: Damask ima pravo da potisne teroriste u Idlibu (VIDEO)

Izbjeglice idu ka granici sa Grčkom - snimak iz drona (VIDEO)

Migranti nadiru na tursko - grčku granicu (VIDEO)

Turski zvaničnici za hitno postizanje primirja u Idlibu