latinica  ћирилица
28/02/2020 |  20:13 | Autor: SRNA

Moskva i Beograd ne koriste SPC za podrivanje vlasti u Podgorici

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova odbacilo je izjave crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića kako Srbija i Rusija koriste Srpsku pravoslavnu crkvu sa ciljem podrivanja crnogorske Vlade, koja želi da obezbijedi članstvo zemlje u EU.
Litija u Crnoj Gori - Foto: SRNA
Litija u Crnoj GoriFoto: SRNA

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, komentarišući navode iz intervjua presjednika Crne Gore Rojtersu, istakla je da "niko ne može više ugroziti Đukanovićev rad od njega samog".

I premijerka Srbije Ana Brnabić odbacila je komentare crnogorskog predsjednika, rekavši da Đukanović "ima problem u sopstvenoj zemlji i sa državljanima Crne Gore".

Đukanović je u intervjuu za Rojters optužio Beograd da oživljava koncept "velike Srbije", koji je, kako kaže, "doprinio izbijanju ratova na Balkanu devedesetih godina prošlog vijeka i raspadu bivše Јugoslavije".

- Iznenađena sam retorikom predsjednika Đukanovića. Srbija je davno odustala od devedesetih i okrenula se budućnosti - rekla je Brnabićeva.

Ona je dodala da Srbija za Srbe u Crnoj Gori zahtijeva samo da im se obezbijedi pravo na njihov jezik i vjeroispovijest, komentarišući tako izjavu Đukanovića kako Srbija "strmoglavo juri u zamku time što štiti navodno ugrožena prava Srba, dok ugrožava suverenitet drugih država".

Đukanović je u intervjuu rekao da je cilj litija u Crnoj Gori, koje sveštenstvo SPC organizuje od usvajanja spornog crnogrskog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, da se dovede u pitanje nezavisnost te države.

Predsjednik Odjeljenja za spoljne veze Moskovske patrijaršije mitropolit volokolamski Ilarion izrazio je podršku interesima SPC u Crnoj Gori, a litijama u Podgorici se ove sedmice pridružio i mitropolit kijevski i sve Ukrajine Onufrije.

- Ukoliko se pitate da li se radi o kontinuitetu pokušaja uništavanja Crne Gore i ometanja države u namjeri da nastavi put ka evropskim i evroatlantskim integracijama, u to nema sumnje - istakao je Đukanović, uz napomenu da Moskva nedvosmisleno izražava svoje interese u trenutnom vjerskom problemu u Crnoj Gori.

Crnogorski lider dodao je da nema sumnje da su pokrenuti svi mehanizmi sprovođenja projekta "velika Srbija" i da je jedna od meta i Crna Gora.