latinica  ћирилица
28/02/2020 |  20:20 | Autor: SRNA

Pilav: Јoš nema potvrđenih slučajava virusa korona u BiH

U BiH još nema virusa korona, ali ga treba očekivati s obzirom na potvrđivanje slučajeva u Hrvatskoj i Sjevernoj Makedoniji, izjavila je direktor Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo Aida Pilav.

Pilavova je navela da su u periodu od 30. januara do 27. februara državljani BiH koji su bili u rizičnim zemljama na graničnim prelazima popunjavali sanitarne upitnike.

- U tom periodu smo imali za Kanton Sarajevo 343 osobe, a kumulativno je 29 osoba u ovom periodu bilo pod zdravstvenim nadzorom. Potvrđenih slučajeva u BiH još nema - naglasila je Pilavova.

Prema njenim riječima, današnje obraćanje javnosti inicirano informacijom Kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije u Ženevi da je virus korona evidentiran na više kontinenata, što znači, prema definiciji, da će se proces širenja vrlo brzo definisati kao pandemija.

Ministarka zdravstva Kantona Sarajevo Amela Sofić istakla je da je Krizni štab ovog ministarstva preduzeo sve korake praćenja i spremnosti svih u lancu zdravstvene zaštite na pojavu virusa korona, a sve u skladu sa uputstvima Kriznog štaba FBiH i prema smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije.

Specijalista infektolog Rusmir Baljić istakao je da sumnjivi pacijenti zahtijevaju specifične mjere zaštite sebe i okoline.

- Takvi pacijenti se ni u kojem slučaju ne trebaju javljati u ambulante porodične medicine, te da budu u istoj čekaonici gdje borave mnogi, mahom stariji pacijenti koji su i najugroženija grupacija. Njihovo slanje na kliniku na isti način ugrožava pacijenete i zdravstvene radnike u bolnici - rekao je Baljić.