latinica  ћирилица
29/02/2020 |  18:45 ⇒ 20:51 | Autor: SRNA

Granična policija ne očekuje da milioni migranata krenu prema EU

Granična policija BiH procjenjuje da neće doći do realizacije najave da će više miliona migranata krenuti iz Turske prema EU, ali će predstojeći proljetni dani stvoriti uslovi da ih bude više na dvije poznate balkanske rute, rekao je savjetnik direktora Granične policije Svevlad Hofman.
Migranti (foto:Arhiv) -
Migranti (foto:Arhiv)

Komentarišući trenutnu situaciju u Turskoj u vezi sa migrantskom krizom i najave da će oni krenuti ka EU preko BiH, Hofman je rekao da je više u pitanju iskaz dnevnopolitičke potrebe u Turskoj nakon što je u Idlibu došlo do pogibije turskih vojnika.

Hofman je naveo da, prema ranijoj šemi, migranti iz Turske ulaze u Grčku, a zatim se kreću u dva kraka.

Prva ruta je Grčka-Makedonija-Srbija-BiH-Hrvatska i dalje, a druga je Grčka-Albanija-Crna Gora-BiH-Hrvatska i dalje.

Hofman je rekao za Kliks da Granična policija BiH ulaže maksimalne napore da sve izazove dočekaju spremni.

Na istočnoj granici angažovano je 145 policijskih službenika da pomogne pripadnicima Granične policije. Riječ je o službenicima Agencije za istrage i zaštitu, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Prema riječima Hofmana, dvije mobilne jedinice će biti raspoređene na teritoriji odgovornosti na istoku i dodatno će pojačati granicu prema Srbiji i Crnoj Gori.

Hofman je istakao da su protekle četiri godine "pojeli skakavci", jer je bivši ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Dragan Mektić stavljao u ladicu sve inicijative za popunjavanje kadrova u Graničnoj policiji i zahtjeve za dodatno tehničko materijalno opremanje.

- To je nanijelo štetu i Graničnoj policiji BiH, ali i stanju bezbjednosti u BiH - rekao je Hofman.