latinica  ћирилица
01/03/2020 |  19:46 ⇒ 20:03 | Autor: RTRS

Zabrinutost zbog migrantske krize - Grčka prva na udaru

Zabrinutost zbog moguće nove migrantske krize raste u cijeloj Evropi. Grčka je prva na udaru, a slijedi Bugarska pa Sjeverna Makedonija, BiH i Srbija. Grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dendijas zatražio je od visokog predstavnika EU za spoljne poslove i bezbjednost Žozepa Borelja vanredan sastanak. Grčki premijer Kirjakos Micotakis zakazao je za večeras sastanak Nacionalnog savjeta za bezbjednost.

Na hiljade migranata koji se kreću prema Grčkoj, nakon što je Ankara objavila da neće zadržavati migrante, probile su grčko-tursku granicu u nedjelju na nekoliko mjesta, uključujući i morski dio. Niko pouzdano ne zna koliko je migranata ušlo u Grčku. Turska govori o desetinama hiljada, a Grčka o nekoliko stotina.

Sulejman Sozu, ministar unutrašnjih poslova Turske, izjavio je da je do nedjelje ujutro u 9.55 časova, 76.358 migranata prešlo je granicu u pokrajini Edrine.

- Oni koji dolaze na grčku teritoriju trebaju da budu uhapšeni i zatvoreni. Ovo nije legalan način ulaska - rekao je grčki ministar odbrane Nikolaos Panajotopulos.

Grčka vlada optužuje Tursku za orkestrirani napad na svoje granice i aktivno usmjeravanje migranata, dok se Ankara ni ne trudi da to demantuje.

Stavros , predsjednik lokalne zajednice u selu Kastanies, ističe da turski vojnici patroliraju sa velikim makazama u rukama i sijeku ogradu kako bi ilegalni migranti mogli da prođu.

- To je prestalo kada je, slučajno, naišla grčka vojna patrola - dodaje Zamalides.

Ankara je danas objavila da su oborili dva sirijska aviona, u sklopu vojne kacije “Proljećni štit“, kao odmazdu za ubistvo 33 turska vojnika u napadu sirijskih snaga u Idlibu, što je i bio povod da Erdogan otvori granice migrantima.

Međunarodna organizacija za migracije navodi da je na grčko-turskoj granici oko 13.000 ljudi. Do kasno u subotu autobusi u turskim gradovima punili su se migrantima, navodi ta organizacija. Više od 500 migranata stiglo je na Egejska osrtva, od toga oko 200 na Lezbos. Stratis Albanis, stavnovnik Lezbosa, ističe da problem migranata nije samo problem Grčke, već u cijele Evrope.

- Evropa mora da se uključu u rješavanje i mora da pokaže solidarnost sa državama članicama - rekao je on.

Samo je pitanje dana kada će oživjeti balkanska migrantska ruta iz 2015. Srbija je spremna za novi talas migrantske krize, kaže srpski komesar za izbjeglice Vladimir Cucić. Dodatne policijske snage poslane su ka Šidu na granicu sa Hrvatskom.

- Očekujemo značajaniji priliv migranata iz cijele Turske, tako da se može očekivati veliki pritisak, ne samo na grčku, nego i na bugarsku granicu. Očekujemo da niko neće dozvoliti da se ponovi 2015. godina, nemate pravo da dva puta kažete da vas je iznenadio talas od desetina hiljada ljudi - dodaje Cucić.

Prema sporazumu iz marta 2016. sa EU, Turska se obvezala da će zadržati migrante u Turskoj, dok Brisel zauzvrat daje finansijska sredstva Ankari. Turska tvrdi da EU nije ispoštovala svoj dio sporazuma. Evropa za sada mlako reaguje. Poslali su pojačanje Fronteksu u Grčkoj. Nadaju se da će se Turska predomisliti i zatvoriti granice, iako je Erdogan bio prilično jasan.

Grčka je bila ulazna evropska zemlja za hiljade migranata 2015. i 2016., a već je preko 40 hiljada migranata smješteno na Egejskim ostrvima gdje žive u prenaseljenim kampovima.