latinica  ћирилица
02/03/2020 |  15:32 ⇒ 15:39 | Autor: SRNA

Ćeranić: Migrantska kriza vještačkog karaktera

Stručnjak za bezbjednost Predrag Ćeranić izjavio je Srni da je predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan "odvrnuo ventil za migrante", što potvrđuje da je migrantska kriza vještačkog karaktera i koristi se u političke i geopolitičke obračune.
Predrag Ćeranić - Foto: RTRS
Predrag ĆeranićFoto: RTRS

- Erdogan se odlučio na ovaj potez zbog vojnih gubitaka u Siriji i zato što želi da internacionalizuje problem u Idlibu i u sve uvuče EU - rekao je Ćeranić.

On je istakao da je migrantska kriza problem EU, a prvenstveno Njemačke koja je promijenila politiku koja se odnosi na migrante.

- Njemačka je pozivala migrante da dođu u ovu zemlju, ali sada je izričita u zahtjevu da granice EU budu zatvorene jer se suočava sa problemima. Za Njemačku su granice EU Hrvatska i Mađarska, a ne Grčka, što je pogrešno - dodao je Ćeranić.

Prema njegovim riječima, u svemu ovome NATO ima odgovornost jer je indirektno prouzrokovao migrantski talas intervencijom na sjeveru Afrike.

- EU može tražiti da NATO zaštiti granice, a kada je riječ o BiH na repu smo događaja. Potrebno je tehnički opremiti Graničnu policiju BiH, a sada se pokazuje koliko je bio ispravan potez Vlade Republike Srpske za formiranjem rezervnog sastava policije - dodao je Ćeranić.

On je naglasio da bi rezervni sastav policije sada dobrodošao, ne zbog Republike Srpske, nego i zbog BiH.

- Imali bismo dovoljno ljudi koji bi kontrolisali granice i ne bi dozvolili priliv migranata - zaključio je Ćeranić.

Šef Misije Međunarodne organizacije za migracije u BiH Peter van der Everert upozorio je da Hrvatska pojačava kontrolu granice, zbog čega se u BiH dnevno može očekivati i do 10.000 migranata.