latinica  ћирилица
02/03/2020 |  17:59 ⇒ 19:45 | Autor: SRNA

Srebrenica: Srpski đaci ponovo u klupama (FOTO)

Nesuglasice zbog kojih su srpski đaci prethodne sedmice dva dana bojkotovali nastavu u Prvoj osnovnoj školi u Srebrenici danas su riješene na sastanku ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalije Trivić sa roditeljima učenika srpske nacionalnosti i rukovodstvom te škole.
Prva osnovna škola u Srebrenici -
Prva osnovna škola u Srebrenici

Trivićeva je poslije sastanka u Srebrenici izjavila da su roditelji srpske djece ukazali na strah za bezbjednost svoje djece nakon medijskih prijetnji djeci, koje su kvalifikovane kao veoma teške.

- Sastanku je prisustvovao i predstavnik policije koja vodi istražne radnje, a sa roditeljima i upravom škole dogovorili smo da moramo da uspostavimo funkcionalniji sistem saradnje i funkcionisanja škole i da se organizuje funkcionalni rad Savjeta roditelja, Školskog odbora i svih nadležnih službi i organa - rekla je Trivićeva.

Ona je ocijenila da je nedostatak komunikacije doveo do određenih nesporazuma i da je neophodno uspostaviti sistem da se djeca osjećaju bezbjedno i da imaju sve uslove za učenje i sticanje znanja.

- Postavljeno je i pitanje obilježavanja praznika u školi i rečeno je da se zakoni Republike Srpske moraju poštovati i da nema dileme u vezi sa proslavljanjem određenih praznika u ovoj školi - upozorila je Trivićeva.

Odgovarajući na pitanje da li je došlo do promjene zaključaka sa sastanka koji je prije sedam dana održan u Banjaluci sa rukovodstvom opštine i roditeljima bošnjačke djece, Trivićeva je rekla da ti zaključci nisu mijenjani, da je danas razgovarano o njihovoj realizaciji i stvaranju boljih uslova za odvijanje nastave.

Ona je dodala da formirana opštinska komisija za sagledavanje stanja u osnovnoj školi treba da nastavi rad i informiše o stanju i zaključcima i roditelje i lokalnu vlast i resorno ministarstvo.

Foto: SRNA

Direktor srebreničke Osnovne škole Dragi Јovanović izrazio je zadovoljstvo što je Trivićeva posjetila školu s ciljem rješavanja nesuglasica do kojih je došlo i istakao da će škola ispoštovati zaključke sa današnjeg sastanka, a da će izgubljeni časovi zbog dvodnevnog bojkota nastave biti nadoknađeni.

Predstavnik roditelja učenika srpske nacionalnosti i član opštinske komisije za sagledavanje i rješavanje problema u Osnovnoj školi Aleksandar Mlađenović rekao je da su djeca danas bila u školi jer su roditelji na taj način iskazali gest dobre volje da se problem riješi, kada su saznali da će ministar prosvjete posjetiti školu.

- Zahvalni smo ministarki što je ponovo osudila svaki oblik diskriminacije i napade na našu djecu i što je pozvala nadležne da nastave istragu i da procesuiraju lica koja su na strahovit način prijetila našoj djeci i one koji su podstrekavali sve to - istakao je Mlađenović.

On je pojasnio da je do bojkota došlo jer niko od srpskih roditelja nije prisustvovao nedavnom sastanku u Banjaluci kada nije obraćena dovoljna pažnja njihovim zahtjevima, koji nisu preneseni u pravom smislu, da se stvore uslovi za punu bezbjednost djece.

- Opštinsku Komisiju ću upoznati o zaključcima sa ovog sastanka i nadam se da ćemo sa ministarkom uskoro razgovarati i o ostalim našim zahtjevima o kojima smo danas razgovarali, a oni se odnose na poštovanje zakona Republike Srpske i ustavnih principa u nastavnom procesu - zaključio je Mlađenović.

Učenici srpske nacionalnosti u četvrtak i petak, 27. i 28. februara, nisu dolazili na nastavu u Prvu osnovnu školu u Srebrenici, nakon što su roditelji odlučili da njihova djeca bojkotuju nastavu jer je, kako su ocijenili, Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske ignorisalo njihove zahtjeve na ranije održanom sastanku u vezi sa problemima u ovoj školi.