latinica  ћирилица
03/03/2020 |  19:54 ⇒ 20:10 | Autor: RTRS

Godišnjica agresije hrvatske vojske na Brod (FOTO)

U Brodu je služen pomen za 49 Srba, koje su na današnji dan, prije 28 godina, ubili pripadnici oružanih snaga Hrvatske i paravojnih jedinica 101. hrvatsko-muslimanske brigade.

Ružica Јeftić, s bolom priča o ubistvu svoga 18-godišnjeg sina Miroslava, čije su dijelovi tijela tek prošle godine nađeni i sahranjeni.

- Nakon 27 godina sahranili smo pojedine dijelove njegovog skeleta, tako da još uvijek tragamo za nekim, a muž mi je na današnji dan ranjen među prvih četvoro iz Broda. Kuća nam je tu pored spomenika, svake godine ovdje dolazimo na parastos, nije nam dobro - naglašava Јeftićeva.

U agresiji na na Brod učestvovale su 108. brigada HVO-a, Varaždinska, Osiječka i Riječka.

Brod - sjećanje (Foto: RTRS)

Prve su preko mosta koji je dijelio dva Broda, ušle Treća bojna i 108., koje su u popodnevnim časovima prema Brodskom polju ubijale i palile sve odreda.

- Svi oni Srbi koji nisu uspjeli da izađu iz samog centra grada su maltretirani i zatvarani u logore. Ta okupacija je trajala sve do 7. oktobra do oslobođenja Broda, međutim, srpsko stanovništvo uspjelo je da se organizuje - rekao je Zoran Vidić, predsjednik BORS-a Brod.

Brod - sjećanje (Foto: RTRS)

Krvavi pohod na nenaoružane Srbe Broda, treći dan nakon što nisu izašli na refendum za samosotalnost BiH, govori sve o tim ljudima, kaže načelnik opštine. Zato je, kažu, među Srbima potrebno jedinstvo, ali i suživot sa svima koji poštuju i cijene Republiku Srpsku.

- Želim na ovaj način da poručim Brođanima da se družimo zajedno, da radimo složno, da razvijamo našu opštinu i stvaramo uslove za bolji život, jer to je način na koji možemo da se odužimo ovim junacima, koji su izginuli, brojnim RVI i borcima - naveo je Ilija Јovičić, načelnik opštine Brod.

26. marta biće odata počast i Srbima stradalim u Sijekovcu.