latinica  ћирилица
04/03/2020 |  19:33 ⇒ 05/03/2020 | 09:25 | Autor: RTRS

Nastavljen sukob na grčko-turskoj granici; Ekipa RTRS-a na prelazu Kastanjes

Novi sukobi migranata i grčke policije na grčko-turskoj granici. Novi nalet na granični prelaz Kastanjes spriječen je suzavcem. Turska je, pored otvaranja granica i transportovanja migranata, krenula i sa prisilnim prebacivanjem na grčku stranu. Pojedini migranti svjedoče da su već nekoliko puta deportovani s jedne na drugu stranu, a između Grčke i Turske traje i propagandni rat.

Nove zalihe suzavca i nova pojačanja na prelazu na kojem se već nalaze policija, redovna vojska ali i specijalne jedinice: nakon jučerašnjeg prviremenog smirivanja i posjete delegacije Evropske unije, prelaz Kastanjes je ponovo pretvoren u ratnu zonu.

Policija i vojska pokušava porukama, koje emituju sa kamiona, da odvrate migrante. govoreći im da ne mogu preći u Grčku. Međutim, to očigledno ne djeluje, pa koriste druge metode - suzavac i vodene topovove.

Turski mediji ponovo su objavili da je grčka policija pucala i ubila migranta, ali je vijest demantovana. Suzavac je nerijetko ispaljivan i sa turske strane, ali na grčku policiju. Turska nastavlja da dovozi migrante na tromeđu granica sa Grčkom i Bugarskom. Erdoganov savjetnik, koji je obišao granicu, tvrdi da to nije njihov problem.

- Recite vašoj vladi da otvori granice, vi ste ih doveli ovdje! Otvorite granice, pa onda nek idu kada god žele - kaže on.

Veliki dio migranata je već shvatio da su izmanipulisani. Međutim, sada ne mogu nazad. Mnogi kažu da su pokušali da se vrate nazad u Tursku, ali da su ih turski vojnici uhvatili i, uz prijetnju oružjem, prisilili da pređu granicu. Sada su, kažu, uhvaćeni od strane grčke policije.

- Prislonili su nam oružje i rekli da moramo da pređemo granicu. Mi hoćemo nazad u Istanbul, ali nam ne daju - kaže jedan migrant.

Evros neće propustiti migrante, kažu stanovnici i zvaničnici ove oblasti kroz koju je 2015. prošlo više od milion migranata. Vojska i policija gotovo su na svakom metru kopnene granice i grčke vlasti izlaze na kraj sa ovim talasom migranata. Međutim, u Turskoj ih ima više od tri miliona i ako Erdogan ispuni svoju prijetnju, teško da mogu biti zaustavljeni.