latinica  ћирилица
05/03/2020 |  17:48 | Autor: SRNA

Rajčević: Srbe i Јevreje vežu neraskidive veze iskrenog prijateljstva

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević rekao je da srpski i jevrejski narod vežu neraskidive veze iskrenog prijateljstva zasnovanog na kulturi i tradiciji, ali i nesrećnim istorijskim okolnostima zajedničkog stradanja tokom Drugog svjetskog rata.
Srđan Rajčević - Foto: RTRS
Srđan RajčevićFoto: RTRS

Rajčević je osudio tekst "Iza zidina tajni" redovnog profesora na Filološkom fakultetu Univerziteta u Banjaluci Mirjane Stojisavljević, te istakao da taj tekst ni na koji način ne predstavlja stav bilo koje institucije ili Vlade Republike Srpske.

Povodom objavljivanja ovog teksta na sajtu jednog od udruženja građana, Rajčević je, kao ministar nadležan za oblast visokog obrazovanja, uputio pismo izraelskom ministru inostranih poslova Izraeli Kacu, saopšteno je iz resornog ministartva.

- U ime Vlade Republike Srpske želim da Vam predočim svoju osudu i zgražavanje zbog činjenice da je jedan od članova naše akademske zajednice i predavač na Filološkom fakultetu Univerziteta u Banjaluci Mirjana Stojisavljević, u formi "analitičke studije", sa svim odlikama grotesknog antisemitskog pamfleta, javno objavila tekst "Iza zidina tajni" - navedeno je u pismu Kacu.

Rajčević smatra da za bilo kakvo iskazivanje antisemitskih ideja i stavova, posebno ako su oni izraženi kroz formu kvazi naučnog rada od akademskog osoblja, u Republici Srpskoj ne smije i neće biti mjesta.

On je naglasio da se ovakvim iskrivljivanjem istorijskih činjenica, podsticanjem teorija zavjere sa krajnjom namjerom narušavanja prijateljskih odnosa Republike Srpske i Izraela, kao i srpskog i jevrejskog naroda, ujedno narušava i ugled akademske zajednice u Republici Srpskoj.

Rajčević je ocijenio da posebnu težinu na ovaj slučaj stavlja činjenica da se ovakvi ekscesi dešavaju u trenucima kada srpski narod iskazuje pijetet prema žrtvama Holokausta, 75 godina nakon najvećeg zločina u istoriji čovječanstva.

- Uvjeravam Vas da ovaj ispad Stojisavljevićeve ni na koji način ne predstavlja stav bilo koje institucije ili Vlade Republike Srpske, njenih građana i srpskog naroda u cjelini - zaključio je Rajčević na kraju pisma.