latinica  ћирилица
06/03/2020 |  19:48 ⇒ 20:03 | Autor: RTRS

Dodik poručio: Vojska ne može na granicu (FOTO)

Republika Srpska ne može biti migrantski stacionar, poručila je predsjednica Željka Cvijanović. Srpski član Predsjedništva Milorad Dodik kaže da Oružane snage neće biti poslane na granicu prema Srbiji i Crnoj Gori i da to nije mjera za suzbijanje migrantske krize.

Ako EU ne zaustavi migrante, može se očekivati eskalacija i u BiH, poručeno je sa zajedničkog sastanka ministra Dragana Lukača i ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Fahrudina Radončića. Saglasni su da je potrebno ojačati kapacitet Granične policije i unaprijediti saradnju svih policijskih agencija.

Stav Republike Srpske je da ona ne može biti stacionar ili parkiralište za migrante i on se neće mijenjati, Srpska nema kapacitete da se uhvati u koštac sa nečim što je prije svega bezbjednosni, ali i zdravstveni, ekonomski i socijalni rizik, poručila je predsjednica Željka Cvijanović.

- Ne mijenjamo svoj odnos ni prema Evropskoj uniji, ali naša poruka je da ne mogu očekivati od nas da otvorimo svoje granice ako ni oni ne otvaraju svoje - istakla je Cvijanovićeva.

Srpski član Predsjedništva Milorad Dodik kaže da je neprihvatljivo angažanje Oružanih snaga BiH na granici prema Srbiji i Crnoj Gori, i da to nije mjera za suzbijanje negativnog uticaja migrantske krize već čista politička manifestacija iz Sarajeva. Ističe da nijedna zemlja u regionu nije anfgažovala vojne snage.

- Republika Srpska u tom pogledu će ostati doljedna ranije utvrđenim politikama i napraviće dodatni operativni plan Vlade i državnih organa Republike Srpske kako bi se najbolje suprostavila i očuvala bezbjednost svih građana - smatra Dodik.

Iz Srpske jasna poruka da je za migrantsku krizu odgovorna je politika otvorenih vrata Evropske unije i da Srpska ili bilo koja druga država zapadnog Balakana ne može da odradi ovaj posao sama.

- Situacija je složena, a EU je najodgovornija za migranstsku krizu. Oni su je iscenirali i dali najveći doprinos kroz politiku otvorenih vrata. Јer to je bio jasan znag za veliki broj migranata ne samo onih iz Sirije, jer u BiH danas imamo najviše onuh iz Avganistana, Pakistana Iraka, Irana i to je bila velika greška EU - naveo je Dodik.

Cvijanovićeva je dodala da to znači da nisu napravili dobar posao.

- Ovdje se sve pretvara u politikantstvo. Ako mi imamo odnos prema Fronteksu, to postane politikantstvo i tumači se kao da nešto nećemo. Srpska želi da Fronteks radi svoj posao, ali širom spoljne granice EU, a ne da migrante puste na jednom mjestu da dođu kod nas, a onda ne žele da ih puste da idu dalje i uđu u EU - navela je Cvijanovićeva.

Da Evropa mora zauzeti drugačiji stav prem Bih zaključeno je i na odvojenim sastancima ministra Dragana Lukača, Milorada Dodika i ministra bezbjednosti BiH Fahrudina Radončića. Saglasni su da kapacitet granične policije moraju biti ojačani, i da se traže resursi za angažovanje još 400 graničnih policajaca.

- MUP Republike Srpske je spreman da izdvoji dodatan broj policajaca i uputi ih zajedno sa graničnom policijom da zaštiti granicu. Ali moramo naći dodatne vanjske resurse za to, jer ovo nije planirano budžetom - naveo je Lukač.

Radončić je izjavio da su se zemlje EU ovako ponašale, vjerovatno i našom krivicom.

- Јer niko nije imao hrabrostri da im u lice kaže ovi ljudi dolaze vama, nemojte nam držati lekcije o humanosti ako ste tako humani uzmite i napravite centre za migrante sebi - dodao je on.

Foto: RTRS

Radončić kaže da nijedan kanton u Federaciji BiH, pa čak i oni sa bošnjačkom većinom ne žele migrante na svojoj teritoriji. Ističe da BiH nema novca za smještanje migranata i da će po ugledu na Srbiju morati formirati komesarijat za humanitarna pitanja.

Na sastanku s Lukačem dogovoreno je da se ratifikuje sporazum sa Evropolom i pošalje oficir za veze u Hag kako bi se zajedničim snagama borili protiv terorizma, trgovine ljudima i oružjem.