latinica  ћирилица
08/03/2020 |  18:22 ⇒ 18:24 | Autor: sputniknews.com

Erdogan prijeti novim operacijama u Idlibu

Ako Rusija ne ispuni obećanja postignuta u okviru sporazuma u Moskvi, Ankara će ponovo pokrenuti vojne operacije u sirijskom Idlibu, zaprijetio je turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan, prenosi televizija NTV.

- Ako obećanja data u okviru pregovora u Moskvi ne budu održana, zadržavamo pravo da samostalno i sopstvenim snagama očistimo ove teritorije - izjavio je Erdogan.

Podsjetimo, sastanak ruskog predsjednika Vladimira Putina i Erdogana koji je održan 5. marta u Moskvi je završen poslije šest sati razgovora.

Dvojica lidera su usaglasila zajednički dokument o normalizaciji situacije u Idlibu, a Putin je zahvalio je Erdoganu što je došao u Moskvu i oceijnio da su razgovori završeni s pozitivnim ishodom.

Dokument sadrži tri tačke. To su: prekid vatre koji počinje u ponoć u noći između 5. i 6. marta, uspostavljanje bezbjednosnog koridora u dužini od šest kilometara prema sjeveru i jugu od strateški važnog puta M4 u Idlibu i zajedničke patrole dvije zemlje od 15. marta duž puta M-4 B, koji povezuje Latakiju i Alep.

Zaoštravanje situacije u Idlibu

Podsjetimo, do zaoštravanja situacije u Idlibu je došlo 27. februara, kada su ekstremisti terorističke grupe "Hajat Tahrir el Šam" napale sirijske položaje u blizini naselja Behun.

Kao odgovor na to, u vazdušnom napadu sirijske vojske poginula su 33 turska vojnika koji, prema saopštenjima Ankare, nije ni trebalo da se tu nalaze.

Ruska strana je preduzela mjere u cilju potpunog prekida vatre sa sirijske strane i obezbijedila evakuaciju poginulih i ranjenih. Nakon toga je Turska saopštila o početku kopnenih i vazdušnih napada na položaje sirijske vojske.