latinica  ћирилица
09/03/2020 |  09:12 | Autor: SRNA

Preminuo komandant Nevesinjske brigade Novica Gušić

Ratni komandant Nevesinjske brigade Vojske Republike Srpske tokom odbrambeno-otadžbinskog rata pukovnik Novica Gušić preminuo je u Beogradu u 79. godini.
Novica Gušić (Foto: Agencije) -
Novica Gušić (Foto: Agencije)

Novica Gušić bio je simbol odbrane Nevesinja i istočne Hercegovine.

Kada je u junu 1992. godine krenuo egzodus srpskog naroda i vojske iz doline Neretve, Gušić je 16. juna na Čobanovom polju kod Nevesinja stao pred vojsku i narod i rekao da dalje nema povlačenja.

Tog dana je formirana Nevesinjska brigada i smatra se da je to bilo presudno za odbranu istočne Hercegovine i Republike Srpske.

- Šta je bilo činiti? Ili pod metak ili bježati. Sa suzama u očima obratio sam se vojsci: "Braćo Nevesinjci, zar i vi nećete braniti Nevesinje? Ne brukajte junaštvo i slavu naših prađedova!" - sjećao se kasnije Gušić toga dana.

Gušić je na čelu Nevesinjske brigade bio i tokom Mitrovdanske ofanzive u novembru 1992. kada je daleko jači neprijatelj doživio težak poraz od pripadnika Nevesinjske brigade, čime su sačuvani istočna Hercegovina i Republika Srpska.

Pukovnik Gušić, koji je preminuo juče u Beogradu, posljednjih godina bio je narušenog zdravlja, a od tuge za prerano izgubljenom kćerkom i suprugom nikad nije mogao da se oporavi.

Od legendarnog komandanta na društvenim mrežama opraštaju se brojni Nevesinjci, ali i Hercegovci, koji, kako su napisali, s tugom saopštavaju da je iznenadna smrt prekinula ovozemaljski život jednog od najvećih ratnih heroja Hercegovine.

Opraštaju se od čovjeka, kako su napisali, koji je imao veliki autoritet, vrsnog vojskovođe i komandanta.

Vrijeme i mjesto sahrane Novice Gušića biće naknadno saopšteni.